Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 LISÄPYKÄLÄ: Kuntayhteistyö, ennaltaehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö (lisäpykälä)

RauDno-2023-26

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Suonenjoen kaupunki on esittänyt Rautalammin kunnalle yhteistyötä lain ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja mielenterveyslain mukaisten kunnan toimialaan kuuluvien ennaltaehkäisevän päihde- ja mielenterveyspalveluiden järjestämisestä.

Lain ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehvävistä vastaavan toimielimen. Rautalammin kunnassa toimielimenä on hyvinvointilautakunta. Sivistys- ja hyvinvointijohtajan tehtävänä on koordinoida toimintaa. Kunnan tehtävänä lain mukaan on:

1. huolehtia alueensa päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta.

2. huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle.

3. lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa tehtävissään.

4. esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia hallinnossaan.

5. huolehtia siitä, että 1-4 kohdassa tarkoitetut toimet sovitetaan yhteen kunnan ja hyvinvointialueen ja viranomaisten kanssa.

Mielenterveyslain (116/1990) mukaan mielenterveystyöhön kuuluu myös väestön elinolosuhteiden kehittäminen siten, että elinolosuhteet ehkäisevät ennalta mielenterveyshäiriöiden syntyä, edistävät mielenterveystyötä ja tukevat mielenterveyspalvelujen järjestämistä.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on vuoden 2022 aikana päivitetty. Kunnan päihdetyöstä vastannut ammattilainen on siirtynyt hyvinvointialueen palvelukseen.

Suonenjoen kaupunki on perustanut päihde- ja mielenterveystoiminnan palveluohjaan toimen. Yhteistoimintasopimuksessa on kuvattu tarkemmin palveluiden järjestämistapa.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä yhteistoimintasopimuksen ennalta ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön palveluiden järjestämisestä. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan sopimuksen Suonejoen kaupungin kanssa ja tekemään tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia sopimukseen.

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että asiaa selvitellään lisää ja päätös asiasta tehdään  6.2.2022

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammilla on hyvä ennaltaehkäisevän päihdetyön ohjelma. Toimialat ja muut yhteistyökumppanit hoitavat osaltaan ohjelman toteuttamista. Käydyissä keskusteluista on käynyt ilmi, että vanhusväestö on hiukan katveessa eli toimia tähän väestöryhmään olisi syytä vahvistaa. Lisäksi olisi tärkeää muuttuneessa tilanteessa huolehtia siitä, että myös kunnassa on riittävät voimavarat ennaltaehkäisevään työhön. Oletusarvo on, että osaltaan Pohjois-Savon hyvinvointialue on tässä työssä kunnan tukena, mutta se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että ilman riittävää panostusta tuloksia ei synny.

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä yhteistoimintasopimuksen ennalta ehkäisevän päihde-​ ja mielenterveystyön palveluiden järjestämisestä. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan sopimuksen Suonenjoen kaupungin kanssa ja tekemään tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia sopimukseen. Rautalammin kunta ostaa vuonna 2023 päihde- ja mielenterveyspalveluohjaan työpanosta 40%.

Päätös

Anne Karhunen esitti, että ehdotusta ei hyväksytä. Päivi Heikkinen kannatti esitystä.

Koska oli tehty pohjaesityksestä poikkeava kannatettu pohjaesitys, puheenjohtaja päätti, että asiasta äänestetään. Ne, jotka kannattavat pohjaesitystä, äänestävät "jaa". Ne, jotka kannattavat Anne Karhusen esitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitystä kannattivat Tuulikki Tiihanoff, Tuomo Hänninen, Heikki Pietikäinen, Sinikka Korhonen ja Matti Kärkkäinen. Anne Karhusen esitystä kannattivat Päivi Heikkinen ja Anne Karhunen.

Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys tuli päätökseksi äänin 5-2.

Asiantuntijana kuultiin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Matti Vänttistä.

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Suonenjoen kaupungilla ja Rautalammin kunnalla on ollut vuoden 2023 aikana yhteinen ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ohjaaja. Vuoden 2024 talousarviovalmistelussa sivistyksen toimialaan kohdistui Rautalammilla merkittäviä säästövaateita, joiden takia Suonenjoen kaupungilta ostetusta palvelusta joudutaan luopumaan.

Kuntalain (L 410 7 2015) 1§:n mukaan kunnan tehtävä on edistää kuntalaisten hyvinvointia. Terveydenhuoltolain (1326 / 2010) 20§:n mukaan kunta ja hyvinvointialue kehittävät yhteistyössä väestön elinolosuhteita mielenterveyttä tukevasti ja häiriöiden syntyä ehkäisten. Ehkäisevästä mielenterveys- ja päihdetyöstä annetun lain (523 / 2015) 5§:n mukaan kunta huolehtii tarpeen mukaisesta ehkäisevän päihdetyön organisoinnista. Ehkäisevälle päihdetyölle nimetään vastaava toimielin. Hyvinvointialue tukee kuntaa tehtävän toteuttamisessa. Kunnan tulee seurata alueensa päihdeoloja, tarjota päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa. Edelleen kunnan tehtävä on enentää päihdehaittojen ehkäisyn osaamista, edistää ehkäisevää päihdetyötä hallinnossa, sivistystoimessa, nuorisotoimessa ja elinkeinotoimessa. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (L 612 / 2021), lain 6§:ssä, määrätään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kunnassa: edistäminen toteutuu kunnan perustoimintojen rakenteissa, edistämisessä on strateginen taso sekä toteuttava taso, edistämisen osana ovat tiedonkeruut ja tiedon jakaminen. Toimintaan luo suunnitelmallisuutta ja arvioivan näkökulman hyvinvointisuunnitelman ja -kertomuksen tuottaminen.

Rautalammin kunnan luopuessa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön ohjaajan työpanoksesta Rautalammin kuntaan jää edelleen jäljelle hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä sen osana ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ydin eli toiminta kunnan nykyisissä rakenteissa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ytimenä on varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa sekä nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalveluissa ja näiden lisäksi työllisyyspalveluissa tehty työ erityisesti lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi, mutta myös aikuisväestön ja ikäihmisten tukemiseksi.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vakiintuneita toimintamuotoja ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön tavoitteiden edistämiseksi; niitä on kuvattu ehkäisevän päihdetyön kertomuksessa, joka on käsitelty hyvinvointilautakunnassa 20.09.2023, 97§. Koulujen normaalin arjen rinnalla varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on kehittämishankkeita, joilla luodaan osaamista, käytäntöjä ja rakenteita laadukkaan koulutyön vahvistamiseksi ja mielenterveyden tueksi. Kunnassa säilyvät edelleen kattavat ja edulliset liikunta- ja harrastusmahdollisuudet; niitä toteutetaan koulussa harrastamisen Suomen mallin kautta sekä tämän lisäksi nuorisotyössä, kansalaisopistossa ja taiteen perusopetuksessa. Kirjaston palvelut ovat maksutta kaikkien kuntalaisten käytössä. Kunta tukee ja luo edellytyksiä yhdistys- ja järjestökentän toimijoille mielenterveyden ennakoivaksi vahvistamiseksi ja päihteettömän elämäntavan edistämiseksi.

Rautalammin kunta tukee henkilöstön osaamisen vahvistumista ja käyttää hyväkseen mielenterveyttä ja päihteettömyyttä tukevassa työssä koulutuksia, joista hyvinvointialue tiedottaa ja joita hyvinvointialue, alan järjestöt ja THL toteuttavat.

Kunnassa säilyy edelleen oma päihdetilannetta luotaava tietotuotanto, lisäksi tukeudutaan hyvinvointialueen ja THL:n tuottamaan tietoon. Kunnan viranhaltijoista hyvinvointisuunnitelman, hyvinvointikertomuksen sekä ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelman ja kertomuksen kokoaminen on vastuutettu sivistys- ja hyvinvointijohtajalle; tämän hallinnollisen, toimintaa ohjaavan dokumentaation tuotanto jatkuu ennallaan.

Kunnan HYTE- ja EPT-rakenne ovat selkeästi määritellyt: Sivistys- ja hyvinvointijohtajalla on kokonaisvastuu. Vastaavana päätöksentekoelimenä on hyvinvointilautakunta, operatiivisena vastuuryhmänä on kunnan johtoryhmä. Kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä ja siihen liittyvinä näkökulmina ehkäisevästä mielenterveys- ja päihdetyöstä raportoidaan lautakunnan ohella kunnanhallitukselle ja -valtuustolle. Kuntaan on nimetty lisäksi ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön monialainen työryhmä, jonka toiminta on vakiintunutta; työryhmässä on edustus myös hyvinvointialueelta.

Pohjois-Savon hyvinvointialue on konkretisoinut terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä kunnan ja hyvinvointialueen työnjakoa palvelukuvauksin. Palvelukuvauksia on terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kuudelle osa-alueelle, joista yksi on ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö. Liitteenä olevassa ehkäisevän päihdetyön yhdyspinta- ja palvelukuvauksessa on selkeä jäsennys kunnan vastuulla olevasta ehkäisevästä mielenterveys- ja päihdetyöstä; nämä tehtävät keskeisiltä osin tulevat jatkossakin toteutetuiksi Rautalammin kunnassa.

On selvää, että ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ohjaajan työpanoksen päättyminen Rautalammin kunnassa heikentää kunnassa tehtävän ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön laatua, mutta kuten edellä olevasta kuvauksesta käy ilmi, kaikki lainsäädännössä kunnalle asetetut velvoitteet kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, siis myös mielenterveyden ja päihteettömyyden tueksi, tulevat jatkossakin täytetyiksi. Kunnan on sopeutettava palvelutarjontansa ja palvelujen tuottamisen tapa vastaamaan käytössä olevia resursseja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää vahvistaa sopimuksen irtisanomisen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Suonenjoen kaupunki

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.