Hyvinvointilautakunta, kokous 6.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelma ja esiopetuksen opetussuunnitelma

RauDno-2023-313

Valmistelija

  • Sanni Lehtolainen, päiväkodin johtaja, sanni.lehtolainen@rautalampi.fi

Perustelut

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelma

Keskeiset muutokset

Keskeisin muutos koskee vuodesta 2014 käytössä ollutta yksikkökohtaista oppilashuoltosuunnitelmaa, jota koskeva säännös on kumottu oppilas- ja opiskelijahuoltolaista. Tämän suunnitelman korvaa 1.8.2023 alkaen uusi opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma. Kokeiluopetussuunnitelmaan kirjataan, millä nimellä ja mistä on luettavissa opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma, jonka sisällöstä määrätään vuonna 2022 opiskeluhuollon osalta uudistetuissa Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. 

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa siirrytään perusteuudistuksen myötä käyttämään perusopetuslain mukaisesta käsitteestä ’oppilashuolto’ oppilas- ja opiskelijahuoltolain ilmaisua ’opiskeluhuolto’. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyötä koskevissa virkkeissä ilmaisu ’kunta’ on korvattu ajantasaisella käsitteellä ’hyvinvointialue’. ’Sosiaali- ja terveydenhuollosta’ käytetään ilmaisua ’sosiaali- ja terveyspalvelut’. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelmassa käsitemuutokset on tehty kaikkiin tarvittaviin perustelukuihin, joissa edellä mainittuja ilmaisuja on käytetty.

 

Esiopetuksen opetussuunnitelma

Keskeiset muutokset

Keskeisin muutos koskee vuodesta 2014 käytössä ollutta yksikkökohtaista oppilashuoltosuunnitelmaa, jota koskeva säännös on kumottu oppilas- ja opiskelijahuoltolaista. Tämän suunnitelman korvaa 1.8.2023 alkaen uusi opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma.

Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma tulee laatia yhteistyössä esiopetuksen henkilöstön, opiskeluhuoltopalvelujen, lasten sekä huoltajien kanssa. Kunnan alueella toimivien opetuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmat liitetään lastensuojelulain 12 §:n mukaiseen kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.

Esi- ja perusopetuksessa siirrytään perusteuudistuksen myötä käyttämään perusopetuslain mukaisesta käsitteestä ’oppilashuolto’ oppilas- ja opiskelijahuoltolain ilmaisua ’opiskeluhuolto’. ’Sosiaali- ja terveydenhuollosta’ käytetään ilmaisua ’sosiaali- ja terveyspalvelut’ ja tässä yhteydessä sanasta ’kunta’ käytetään ajantasaista ilmaisua ’hyvinvointialue’. Esiopetuksen opetussuunnitelmassa tarvittavat käsitemuutokset on tehty kaikkiin perustelukuihin, joissa edellä mainittuja termejä on käytetty.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä esiopetuksen opetussuunnitelman ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman käyttöön otettaviksi 01.08.2023 alkaen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Lehtolainen Sanni, Sjöberg Anu