Kunnanvaltuusto, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän purkaminen

RauDno-2022-410

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymäkokous on päättänyt esittää Rautalammin kunnanvaltuustolle ja Suonenjoen kaupunginvaltuustolle, että kuntayhtymän purkamiseen liittyvät valmistelu aloitetaan perussopimuksen mukaisesti.Tilintarkastusyhteisö BDO Oy on laatinut selvitykset kuntayhtymän purkamiseen liittyen.

Yhtymäkokous esittää, että Rautalammin kunnanvaltuusto hyväksyy purkusopimusluonnoksen, kuntayhtymän purkamiseen liittyvät selvitykset ja toimenpidesuunnitelman.

Kuntayhtymän perussopimus on tullut voimaan 1.7.2016. Perussopimuksen mukaisesti kuntayhtymän tehtävänä on tuottaa perusterveydenhuollon palveluja jäsenkuntien asukkaille. Kuntayhtymän tehtäviä ovat olleet yhteistyössä jäsenkuntien kanssa terveydenhuoltolain tarkoittaman kansanterveystyön, mielenterveyslain tarkoittaman avohoidon ja ennalta ehkäisevän terveydenhuollon järjestäminen sekä osallistua alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyöhön yhteistyössä jäsenkuntien kanssa. Perussopimuksessa on myös sovittu, että mikäli jäsenkunta haluaa, kuntayhtymä huolehtii myös erikoissairaanhoidon palvelujen hankinnasta.

Kuntayhtymä puretaan, koska kuntayhtymän toiminta siirtyy sote-voimaapanolain 23§:n mukaisesti olennaisilta osiltaan 1.1.2023 hyvinvointialueelle, eikä kuntayhtymässä käytännössä enää sen jälkeen ole toimintaa.

Purkusopimuksessa sovitaan purkamiseen ja loppuselvitykseen liittyvistä yksityiskohtaisista periaatteista ja ehdoista. Kuntayhtymän loppuselvitys aloitetaan välittömästi purkusopimuksen tultua voimaan. Loppuselvityksestä vastaa perusopimuksen mukaisesti yhtymähallitus, elleivät jäsenkunnat sovi muusta järjestelystä. Kuntayhtymän varat, joita ei tarvita loppuselvityksen kustannusten ja velkojen suorittamiseen eikä sitoumusten täyttämiseen, jaetaan jäsekunnille peruspääoman suhteessa. Rautalammin kunnan omistusosuus Sisä-Savon terveydenhuollosta on 32,40%.

Loppuselvitys, viimeinen tilinpäätös ja vastuuvapus käsitellään jäsenkuntien valtuustoissa. Tavoitteena on, että em. asiat käsitellään samassa kokouksessa kuin vuoden 2022 tilinpäätös.

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus pättää esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy purkusopimusluonnoksen, kuntayhtymän purkamiseen liittyvät selvitykset ja toimenpidesuunnitelman.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

 

 

 

 

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle,​ että se hyväksyy purkusopimusluonnoksen,​ kuntayhtymän purkamiseen liittyvät selvitykset ja toimenpidesuunnitelman.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valistusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallivalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

            Itä-Suomen hallinto-oikeus

            PL 1744 (Minna Canthin katu 64)

            70101 KUOPIO

            Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi

            Faksinumero: 029 56 42501

            Puhelinnumero:029 56 42500

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä kohdin päätökseen haetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta haetaan

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on littettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennettynä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.