Sivistyslautakunta (lakkautettu 17.8.2021), kokous 17.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Metsäesikoulun pioneeriryhmän aloittaminen sekä luontopainotteisuuden vahvistaminen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

RauDno-2021-120

Valmistelija

  • Tiina K. Puranen, tiina.puranen@rautalampi.fi

Perustelut

Suomalaisen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kentälle on perustettu viimeisen 15 vuoden aikana lisääntyvällä trendillä lähiluonnossa toimivia ryhmiä. Arviolta noin 20%:ssa päiväkodeista toimii nykyisin luontoryhmänä ja/tai tarjoaa ohjattua luontotoimintaa. Yhteisenä tekijä näillä ryhmillä on toiminta ulkona lähiluonnossa sääoloista riippumatta. Lapset viettävät suuren osan päiväkoti- tai esikoulupäivästään luonnontilaisessa ympäristössä.

Metsä- ja/tai luontopainotteisessa toiminnassa on tavoitteena vahvistaa lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia, tukea kasvua ja kehitystä monipuolisen liikkumisen avulla, tarjota erilaisia toimintaympäristöjä sekä lisätä  sensitiivistä, lapsen yksilölliset ominaisuudet huomioivaa kasvatusta. Oppimiskäsitys perustuu toiminnalliseen oppimiseen. Oppimisen pohjaa rakennetaan laaja-alaisesti tulevaisuuteen tähdäten, jotta lapsen oppimisedellykset kehittyisivät mahdollisimman hyvin. Lukuisat tutkimukset tukevat liikunnallista ja toiminnallista pedagogiikkaa osana varhaiskasvatusta ja myöhemmin perusopetusta.

Esiopetuksen tehtävä on rohkaista ja auttaa lasta kehittämään ajattelun ja oppimisen taitojaan sosiaalisessa viitekehyksessä sekä vahvistaa lapsen luottamusta omaan osaamiseen. Lopputuloskeskeisyydestä ja suorittamisesta pyritään pois ja oppimisen käsitteen alle liitetään vahvasti erilaisten sosiaalisten taitojen harjoittelua.Luontopainotteinen esiopetus ohjaa kestävään elämäntapaan ja ekososiaalisen sivistyksen periaatteisiin. Kestävän elämäntavan arvojen kehittymiselle on merkityksellistä, että alle kouluikäiselle lapselle kehittyy vahva henkilökohtainen luontosuhde omien tunnekokemusten kautta.

 

Rautalammin kunnan tavoitteena on aloittaa syksyllä 2021 metsäeskari, jokai toimisi pioneerityhmänä ja kokeilisi Rautalammille sopivia toimintatapoja ja -ympäristöjä. Ryhmä tulisi työskentelemään pääsääntöisesti ulkona luonnossa, unohtamatta kuitenkaan mahdollisuuksia moniin erilaisiin toimintaympäristöihin (museo, kirjasto, liikuntapaikat, työpajat jne.). Ryhmään valittaisiin 14 lasta, jotka toimisivat kahden ohjaavan aikuisen johtamana. Kaksivuotisen esikoulukokeilun ohjeistuksen mukaan ei tänä ensimmäisenä kokeiluvuonna voitane ”sekoittaa” ikäryhmiä, vaan ensimmäinen ryhmä olisi aidosti kuusivuotiaiden metsäeskari. Tulevina vuosina olisi mahdollista ja toivottavaa tehdä metsäryhmästä viisi- ja kuusivuotiaiden ryhmä. Luontopainotteisuuden perustana Rautalammilla toimii paikallinen esiopetussuunnitelma, jossa Rautalammin uniikki luonto ja lähiympäristö ovat erityisasemassa.

Koska täysipäiväinen ulkona tapahtuva esiopetus ei sovellu kaikille lapsille ja perheille, on syytä jokaisessa esiopetukseen hakutilanteessa suorittaa kartoitus – haastatteluineen – jotta voimme muodostaa toimintaan sitoutuneen ryhmän. Metsätoimintaan sitoutunut ja motivoitunut ryhmä toimii aktiivisesti koko varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kanssa tiiviissä yhteistyössä. Yhteistä toimintaa kehitetään kaikkien kouluasteiden kanssa.

Rautalammille perustettava metsäeskari olisi 14 lapsen pioneeriryhmä. Loput esiopetusikäiset ja /tai 2-vuotiseen esiopetuskokeiluun osallistuvat sekä muu varhaiskasvatus olisivat mukana luontopainotteisuudessa. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen luontopainotteisuus tulisi vaatimaan henkilöstöltä uutta toiminta- ja ajattelutapaa. Tavoitteena on, että pedagogiisesta sekä sosiaalisesta ja toiminnallisesta näkökulmasta ulkona ja sisällä tehtävien opetus- ja ohjaustoimien tavoitteet ja sisällöt ovat yhtenevät.

Toimintakaudella 2020-2021 on  Kivijalan eskari ollut aktiivisesti liikkuva, ja sosiaalisestikin aktiivisesti ulospäin suuntautuva ryhmä. Tätä työtä ja toimintaa on ollut ilo kehittää, ja toivomme sitä kehitettävän edelleen. (Liitteenä tarkempi esittely)

 

 

 

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Sivistyslautakuntan päättää aloittaa metsäeskarin pioneeriryhmällä toimintakautena 2021-2022. Saatujen kokemusten perusteella toimintaa pyritään laajennetamaan jatkossa koskemaan koko esiopetusta. Lisäksi sivistyslautakunta päättää, että Rautalammin kunnan varhaiskasvatuspalvelut siirtyvät käyttämään luontopainoitteisuutta, joka koskee kaikkia varhaiskasvatus- ja esiopetuikäisiä lapsia.

Päätös

Sivistyslautakunta päättää aloittaa metsäeskarin pioneeriryhmällä toimintakautena 2021-2022. Saatujen kokemusten perusteella toimintaa pyritään laajennetamaan jatkossa koskemaan koko esiopetusta. Lisäksi sivistyslautakunta päättää, että Rautalammin kunnan varhaiskasvatuspalvelut siirtyvät käyttämään luontopainoitteisuutta, joka koskee kaikkia varhaiskasvatus- ja esiopetuikäisiä lapsia.