Sivistyslautakunta (lakkautettu 17.8.2021), kokous 17.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Rautalammin kunta osaksi kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua 2021

RauDno-2021-118

Valmistelija

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Perustelut

Eduskunnan päätöksen mukaan Suomessa toteutetaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun. Kokeilua määrittää kaksivuotisen esiopetuksen kokeilulaki (1046/2020, jälj. kokeilulaki).

Kokeilulain mukaisesti opetus- ja kultuuriministeriö on päättänyt kokeilukunnat, jotka on jaettu koe- ja verrokkiryhmiin. Rautalammin kunta kuuluu koeryhmään ja on näin ollen velvollinen järjestämään kaksivuotisen esikoulun syksystä 2021 alkaen. Kokeilun piirissä ovat 2016 syntyneet syksystä 2021 alkaen ja 2017 syntyneet syksystä 2022 alkaen. 

Kokeilulain 3 § mukaan kokeilukunnat huolehtivat kokeilun paikallisesta toimeenpanosta, kuten kohdejoukkoon kuuluvien lasten ja näiden huoltajien riittävästä informoinnista sekä kokeilun paikallisen opetusstuunnitelman laatimisesta. 

Kokeilulain 11 § mukaan kokeilukunnille korvataan erityisavustuksella tämän lain mukaiseen kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuvien lasten ensimmäisestä opetusvuodesta kunnalle aiheutuvat laskennalliset varhaiskasvatuksen asiakasmaksutulojen menetykset ja esiopetuksen lisäkustannukset osallistuvien lasten määrän, kunnan keskimääräisten varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen ja esiopetuskustannusten mukaan. Kokeilukunnalle korvataan erityisavustuksella myös kokeilusta aiheutuvat laskennalliset hallinnolliset kulut kohdejoukkoon kuuluvan lapsimäärän mukaan. 

Kokeiluun osallistuminen on lapselle hänen huoltajan päätöksellä vapaaehtoista. Kokeiluun osallistuminen edellyttää kokeilulain 6 § mukaan lapsen huoltajan tai muun laillisen edustajan hakemusta. 

Kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta, selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita, perheiden palveluvalintoja sekä saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Kokeilulain 8 § mukaan kaksivuotista esiopetusta ei saa hankkia perusopetuslain 7 tai 8 § mukaiselta opetuksen järjestäjältä. Kokeilua ei saa järjestää sellaisessa esiopetuksen toimipaikassa, missä lapsella ei ole mahdollisuutta täydentävään varhaiskasvatukseen. Kokeiluun osallistuvia oppilaita ei saa yhdistää normaalin esiopetuksen oppilaiden ryhmään. Perusopetuslain 32 §:stä poiketen ensisijainen koulumatkaetuus on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Lautakunta merkitsee Rautalammin kunnan kaksivuotiseen esiopetuksen kokeiluun osallistumisen tietoon saatetuksi. 

Päätös

Lautakunta merkitsee Rautalammin kunnan kaksivuotiseen esiopetuksen kokeiluun osallistumisen tietoon saatetuksi.