Perustelut
Suonenjoen kaupungilla ja Rautalammin kunnalla on ollut vuoden 2023 aikana yhteinen ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ohjaaja. Vuoden 2024 talousarviovalmistelussa sivistyksen toimialaan kohdistui Rautalammilla merkittäviä säästövaateita, joiden takia Suonenjoen kaupungilta ostetusta palvelusta joudutaan luopumaan.
Kuntalain (L 410 7 2015) 1§:n mukaan kunnan tehtävä on edistää kuntalaisten hyvinvointia. Terveydenhuoltolain (1326 / 2010) 20§:n mukaan kunta ja hyvinvointialue kehittävät yhteistyössä väestön elinolosuhteita mielenterveyttä tukevasti ja häiriöiden syntyä ehkäisten. Ehkäisevästä mielenterveys- ja päihdetyöstä annetun lain (523 / 2015) 5§:n mukaan kunta huolehtii tarpeen mukaisesta ehkäisevän päihdetyön organisoinnista. Ehkäisevälle päihdetyölle nimetään vastaava toimielin. Hyvinvointialue tukee kuntaa tehtävän toteuttamisessa. Kunnan tulee seurata alueensa päihdeoloja, tarjota päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa. Edelleen kunnan tehtävä on enentää päihdehaittojen ehkäisyn osaamista, edistää ehkäisevää päihdetyötä hallinnossa, sivistystoimessa, nuorisotoimessa ja elinkeinotoimessa. Laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (L 612 / 2021), lain 6§:ssä, määrätään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kunnassa: edistäminen toteutuu kunnan perustoimintojen rakenteissa, edistämisessä on strateginen taso sekä toteuttava taso, edistämisen osana ovat tiedonkeruut ja tiedon jakaminen. Toimintaan luo suunnitelmallisuutta ja arvioivan näkökulman hyvinvointisuunnitelman ja -kertomuksen tuottaminen.
Rautalammin kunnan luopuessa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön ohjaajan työpanoksesta Rautalammin kuntaan jää edelleen jäljelle hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä sen osana ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ydin eli toiminta kunnan nykyisissä rakenteissa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ytimenä on varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa sekä nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalveluissa ja näiden lisäksi työllisyyspalveluissa tehty työ erityisesti lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi, mutta myös aikuisväestön ja ikäihmisten tukemiseksi.
Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on vakiintuneita toimintamuotoja ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön tavoitteiden edistämiseksi; niitä on kuvattu ehkäisevän päihdetyön kertomuksessa, joka on käsitelty hyvinvointilautakunnassa 20.09.2023, 97§. Koulujen normaalin arjen rinnalla varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on kehittämishankkeita, joilla luodaan osaamista, käytäntöjä ja rakenteita laadukkaan koulutyön vahvistamiseksi ja mielenterveyden tueksi. Kunnassa säilyvät edelleen kattavat ja edulliset liikunta- ja harrastusmahdollisuudet; niitä toteutetaan koulussa harrastamisen Suomen mallin kautta sekä tämän lisäksi nuorisotyössä, kansalaisopistossa ja taiteen perusopetuksessa. Kirjaston palvelut ovat maksutta kaikkien kuntalaisten käytössä. Kunta tukee ja luo edellytyksiä yhdistys- ja järjestökentän toimijoille mielenterveyden ennakoivaksi vahvistamiseksi ja päihteettömän elämäntavan edistämiseksi.
Rautalammin kunta tukee henkilöstön osaamisen vahvistumista ja käyttää hyväkseen mielenterveyttä ja päihteettömyyttä tukevassa työssä koulutuksia, joista hyvinvointialue tiedottaa ja joita hyvinvointialue, alan järjestöt ja THL toteuttavat.
Kunnassa säilyy edelleen oma päihdetilannetta luotaava tietotuotanto, lisäksi tukeudutaan hyvinvointialueen ja THL:n tuottamaan tietoon. Kunnan viranhaltijoista hyvinvointisuunnitelman, hyvinvointikertomuksen sekä ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelman ja kertomuksen kokoaminen on vastuutettu sivistys- ja hyvinvointijohtajalle; tämän hallinnollisen, toimintaa ohjaavan dokumentaation tuotanto jatkuu ennallaan.
Kunnan HYTE- ja EPT-rakenne ovat selkeästi määritellyt: Sivistys- ja hyvinvointijohtajalla on kokonaisvastuu. Vastaavana päätöksentekoelimenä on hyvinvointilautakunta, operatiivisena vastuuryhmänä on kunnan johtoryhmä. Kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä ja siihen liittyvinä näkökulmina ehkäisevästä mielenterveys- ja päihdetyöstä raportoidaan lautakunnan ohella kunnanhallitukselle ja -valtuustolle. Kuntaan on nimetty lisäksi ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön monialainen työryhmä, jonka toiminta on vakiintunutta; työryhmässä on edustus myös hyvinvointialueelta.
Pohjois-Savon hyvinvointialue on konkretisoinut terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä kunnan ja hyvinvointialueen työnjakoa palvelukuvauksin. Palvelukuvauksia on terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kuudelle osa-alueelle, joista yksi on ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö. Liitteenä olevassa ehkäisevän päihdetyön yhdyspinta- ja palvelukuvauksessa on selkeä jäsennys kunnan vastuulla olevasta ehkäisevästä mielenterveys- ja päihdetyöstä; nämä tehtävät keskeisiltä osin tulevat jatkossakin toteutetuiksi Rautalammin kunnassa.
On selvää, että ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön ohjaajan työpanoksen päättyminen Rautalammin kunnassa heikentää kunnassa tehtävän ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön laatua, mutta kuten edellä olevasta kuvauksesta käy ilmi, kaikki lainsäädännössä kunnalle asetetut velvoitteet kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, siis myös mielenterveyden ja päihteettömyyden tueksi, tulevat jatkossakin täytetyiksi. Kunnan on sopeutettava palvelutarjontansa ja palvelujen tuottamisen tapa vastaamaan käytössä olevia resursseja.
Ehdotus
Esittelijä
-
Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi
Kunnanhallitus päättää vahvistaa sopimuksen irtisanomisen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.