Ympäristölautakunta, kokous 7.5.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Puutarhajätteiden vastaanotto, haravointijätteen kompostointi ja risujen haketus sekä purkubetonin ja asfalttimurskeen välivarastointi, Rautalammin kunta

RauDno-2025-152

Valmistelija

  • Milla Saarinen, ympäristötarkastaja, milla.saarinen@rautalampi.fi

Perustelut

 

Suunnittelualueelle perustetaan haravointijätteen ja risujen vastaanottopiste kuntalaisille. Alueella varastoidaan lisäksi tarpeen mukaan kunnan omista rakennus-, purku- ja tieurakoista syntyvää betoni- ja tiilimurskaa sekä asfalttimurskaa/-rouhetta. Toiminnot on tarkoituksena sijoittaa 0,5 ha kokoiselle alueelle, mikä on ollut jo pidempään pilaantumattomien ylijäämämaiden läjitysalueena, kunnan lumen vastaanottoalueena sekä tilapäisessä varastointi käytössä kunnan purkukohteista kertyneelle betonimurskeelle. Alue on siten jo avattu, eikä se ole luonnontilainen. Varsinaista vastaanotto- ja varastokenttää ympäröi metsäalue ja aluetta ympäröivä maanpinta viettää kohti lounasta. Kiinteistö on hakijan omituksessa.

Suunnittelualue sijaitsee Rautalammin Toholahden rakennuskaava-alueella (asemakaava), missä toiminta-alue on merkitty teollisuusrakennusten ja -laitosten korttelialueeksi (Tt) ja maatalousalueeksi (M). Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 210 metriä luoteeseen (kerrostalo) ja 230 metriä länteen (rivitalo) suunnitellusta vastaanottoalueesta. Alle 500 metrin säteellä suunnittelualueelta sijaitsee yhteensä viisi asuinrakennusta. Toiminta ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Suunnittelualueen eteläpuolella sijaitsee noin 770 metrin etäisyydellä Toholahden (0868602 A) 2-luokan pohjavesialue. Alueen välittömään läheisyyteen ei sijoitu luonnonsuojelu- tai Natura-alueita, metsälakikohteita tai muinaismuistolain nojalla rauhoitettuja kohteita. Lähin vesistö sijaitsee kohteen eteläpuolella noin 180 metrin päässä.

Haravointijätettä on tarkoituksena kompostoida alueella aumassa ja hyödyntää ensimmäisessä vaiheessa alueen maisemoinnissa mm. sivuluiskien kasvualustan parantamisessa. Risut ohjataan erilleen haravointijätteestä ja ne haketetaan vuosittain tai joka toinen vuosi riippuen vastaanottomäärästä. Hake ohjataan hyötykäyttöön tai energiantuotantoon. Alueella välivarastoidaan vain hyötykäyttöön soveltuvaa betoni-, tiili- ja asfalttimursketta.

Ennen varsinaisen puutarhajätteen vastaanottotoiminnan aloittamista aluetta tullaan muotoilemaan maastoon soveltuvammaksi läjityksen seurauksena syntyneiden reunaluiskien loiventamisella ja siistimisellä. Myös alueen maanpinnan tasoa muokataan hieman kaltevaksi, jotta alueella muodostuvat hulevedet saadaan ohjattua alueen ympärille toteutettavien eristeojien kautta lounaiskulmaan kaivettavaan saostusaltaaseen, mistä vedet johdetaan pintavalutuksena läheiseen uomaverkostoon. Vastaanotto- ja varastoalueiden pohjarakenteen kantavana kerroksena esitetään käytettäväksi alueella nykyisin varastoituna olevaa entisten Kuutinharjun palvelukotikiinteistöjen purku-urakan betoni- ja tiilimursketta.

Toiminnalle haetaan myös YSL 199 §:n mukaista lupaa aloittaa toiminta ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

 

Toimivallan peruste

Toiminta on luvanvaraista ympäristönsuojelulain (527/2014) 27 §:n perusteella (YSL liite 1, taulukon 2 kohta 13 f). Ympäristönsuojeluasetuksen (713/2014) 2 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee 12 f kohdan (jätelain soveltamisalaan kuuluvan jätteen käsittely, joka on ammattimaista tai laitosmaista ja jossa käsitellään jätettä alle 20 000 tonnia vuodessa) mukaisen hakemuksen. Rautalammin kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimii Rautalammin ympäristölautakunta (Hallintosääntö, KV 31.10.2023), jolla on toimivalta ympäristölupahakemusten käsittelyssä.

 

Hakemuksesta tiedottaminen

Lupahakemuksen vireillä olosta on tiedotettu kuuluttamalla ja kuulutus hakemusasiakirjoineen on pidetty nähtävillä Rautalammin kunnan verkkosivuilla kuulutusajan 18.3.–24.4.2025. Kuulutus on annettu tiedoksi erikseen toiminnan vaikutusalueen kiinteistöille (500 m säde). Lisäksi hakemuksesta on pyydetty lausunnut Tervon kunnan ympäristöterveydenhuollolta ja Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Milla Saarinen, ympäristötarkastaja, milla.saarinen@rautalampi.fi

Ympäristölautakunta myöntää Rautalammin kunnalle ympäristöluvan hakemuksen mukaiseen puutarhajätteen vastaanottoon, haravointijätteen kompostointiin ja risujen haketukseen sekä purkubetonin ja asfalttimurskeen välivarastointiin kiinteistölle Oikarila 686-410-3-42. Toimintaa on harjoitettava lupahakemuksen mukaisesti ja annettuja lupamääräyksiä noudattaen.

Hakijalle myönnetään lupa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta siten, että toiminta ei tee muutoksenhakua mitättömäksi.

Toiminta voidaan aloittaa, kun aloittamisesta on ilmoitettu valvontaviranomaiselle ja aloitustarkastus on suoritettu.

Päätösehdotus kokonaisuudessaan (varsinainen ympäristölupa) on esitetty liitteessä 1.

 

Päätös

Ympäristölautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS 

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea kunnallisvalitusta vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, valvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kunnallisvalitus tehdään hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomainen:

           Itä-Suomen hallinto-oikeus

           PL 1744 (Minna Cantinkatu 64)

           70101 KUOPIO

           Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi

           Faksinumero: 029 56 42501

           Puhelinnumero:029 56 42500

Muu valitusviranomainen:(vesilain- ja ympäristönsuojelulain asiat)

           Vaasan hallinto-oikeus

           PL 204

           65101 VAASA

           Puhelin: Kirjaamo 029 56 42780

           Faksi: 029 56 42760

           Sähköposti: vaasa.hao(at)oikeus.fi

Valitukset voi tehdä myös hallinto- ja ertyistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus2.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaikaa on 30 päivää. Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessaä tavallista sähköoistä tiedoksiantoa asianosasisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on ollut nähdävillä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valistusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituskirjassa on ilmoitettava

  •  päätös, johon haetaan muutosta
  •  miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  •  muutosvaatimuksen perusteet

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valistusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. 

Valituskirjaan on liitettävä:

  • päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna
  • todistus siitä päivästä, josta valitusaika on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukiolon päättymistä. Omalla vastuulla asiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valituskirjat on lähettevä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Muutoksenhakuasiakirjan vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään ja mitä oikeusministeriön asetuksella (31.12.2018/1383) on tarkistettu. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinlain 5 §:ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksu on valituskirjelmäkohtainen. 

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.