Kunnanvaltuusto, kokous 29.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Rautalammin ilmastosuunnitelma

RauDno-2025-223

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Uudistetussa ilmastolaissa (423/2022) asetetaan päästövähennystavoitteet vuosille 2030, 2040 ja 2050. Lakiin on kirjattu ensimmäistä kertaa tavoite, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että yhteiskunta eri teollisuusaloineen muuttuu hiilineutraaliksi. Hiilineutraalius tavoitteen saavuttamisessa kunnilla ja kunnallisilla toimijoilla on merkittävä rooli. Kunnat tulisi nähdä ilmastotyössä toimeenpanijana, markkinoiden avaajana uusille vähähiilisille hankinnoille sekä suunnannäyttäjänä ja mahdollisuuksien rakentajana kuntalaisille ja kaikille kunnan alueella toimiville.

Pohjois-Savon 15 kunnassa käynnistyi 2023 suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke. Päätoteuttajana hankkeessa toimii Kuopion kaupunki, osatoteuttajina Iisalmen kaupunki, Navitas Kehitys Oy ja Kehitysyhtiö SavoGrow Oy. Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n osatoteutuksessa mukana ovat Suonenjoki, Rautalampi, Vesanto, Tervo, Pielavesi ja Keitele. Hankkeen toteutusaika on 17.4.2023 - 30.4.2026. Osana hanketta Rautalammin kunnalle laaditaan ilmastosuunnitelma, jossa tulevat ilmi kunnan ilmastotavoitteet, -toimenpiteet sekä toimenpiteiden mittarointi. Lisäksi hankkeen tavoitteena on muun muassa kehittää ja ottaa käyttöön malli ilmastoasioiden viemiseksi taloudenpitoon ja päätöksentekoon, auttaa huomioimaan ilmastonäkökohdat julkisissa hankinnoissa sekä luoda vaikuttavaa ilmastoviestintää ja osallisuutta.

Rautalammin ilmastosuunnitelman toteutus ja valmistelu:

Rautalammin ilmastosuunnitelmassa asetetaan tavoitteiden lisäksi konkreettiset toimenpiteet ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi sekä mittarit toimenpiteiden toteutumisen seuraamiseksi.

SISU-hankkeen ilmastokoordinaattori on ohjannut yhdessä Rautalammin kunnan toimijoiden ja sidosryhmien kanssa ilmastosuunnitelman tavoitteiden ja toimenpiteiden laatimista sekä työn kulkua. Työ aloitettiin nimeämällä Rautalammin ilmastotyöryhmä ilmastosuunnitelman laatimistyötä edistämään ja ohjaamaan. Ilmastotyöryhmä on kokoontunut kuusi kertaa, jolloin on pohdittu päästöjä vähentäviä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteitä.

Kuntalaisilla on ollut mahdollisuus osallistua ilmastotyöhön vastaamalla Rautalammin ilmastokyselyyn syksyllä 2023. Tämän lisäksi ilmastosuunnitelman luonnos on ollut kommentoitavana Rautalammin kunnan sivuilla ja kirjastolla syys-lokakuussa 2024. Myös Rautalammin lukiolaiset ovat käsitelleet ilmastosuunnitelmaa ja siihen liittyviä toimenpiteitä opinnoissaan. Kuntalaisten ja lukiolaisten kommentit on käyty läpi ilmastotyöryhmän kanssa.

Rautalammin ilmastosuunnitelmassa tavoitellaan hiilineutraaliutta ja 80 % päästövähennyksiä vuoteen 2035 (vertailuvuotena 2007), loput päästöistä sidotaan hiilinieluihin ja -varastoihin. Ilmastosuunnitelmassa on kuusi painopistealuetta: 1. Kestävä energiantuotanto ja -kulutus 2. Vähähiilinen liikkuminen 3. Kiertotalous ja ilmastoystävällinen materiaalikierto 4. Kestävä ruokajärjestelmä ja maatalous 5. Hiiltä sitovat metsät ja luontokadon torjuminen sekä 6. Ilmastoystävällinen kuntaorganisaatio. Näiden painopistealueiden pohjalta muodostuvat kunnan ilmastotyön tavoitteet ja toimenpiteet vastuutahoineen.

Ilmastosuunnitelmassa on esitetty tavoitteet ja niitä koskevat toimenpiteet painopistealueittain. Toimenpiteille on nimetty vastuutahot, määritelty toteutumisaikataulu sekä mittarit, joilla voidaan seurata toimenpiteen toteutumista. Lisäksi ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuutta on arvioitu SISU-hankkeen ostopalveluna, ja vaikuttavuuden arviointien tiivistelmä esitellään ilmastosuunnitelmassa.

Ilmastosuunnitelman luonnoksessa on käytetty päästötietojen osalta osin ennakkotietoja vuodelta 2022 sekä osin vuoden 2021 tietoja, jotka ovat suunnitelman valmistuessa viimeisimmät Suomen ympäristökeskuksen laskemat tiedot.

Rautalammin ilmastosuunnitelman toteuttaminen:

Rautalammin ilmastosuunnitelmassa olevat toimenpiteet viedään sovituin väliajoin esimerkiksi vuosittain eri toimialojen toimenpideohjelmiin sekä talousarvioon. Toimenpiteille luodaan strategiset tavoitteet ja mittarit, joiden toteutumista seurataan normaalina osana toimialojen tavoiteseurantaa.

Tavoitteena on, että suunnitelman tavoitteisiin ja toimenpiteisiin sitoudutaan kuntaorganisaation lisäksi koko kunnassa. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii laaja-alaista viestintää ja kunnan toimimista mahdollistajana niin asukkaille kuin yrityksille ja yhteisöille. Ilmastosuunnitelmaa on mahdollista päivittää tarpeen mukaan esimerkiksi muuttuneiden lakien ja säädösten voimaantulon myötä.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Rautalammin ilmastosuunnitelman ja esittää sitä edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Kunnanhallitus painotti, että ilmastosuunnitelman tulee näkyä kuntastrategian valmistelussa.

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

x

Ehdotus

Kunnanhallitus päätti hyväksyä Rautalammin ilmastosuunnitelman ja esittää sitä edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi. Kunnanhallitus painotti,​ että ilmastosuunnitelman tulee näkyä kuntastrategian valmistelussa.

 

Päätös

Henna Suosaari esitti, että kohdasta 4.1 poistetaan sulkeissa oleva "aurinko, tuulivoima, vety" tarpeettomana. Tiina Puranen kannatti esitystä.

Matti Kärkkäinen esitti, että kohtaa ei poisteta, vaan siihen lisätään esimerkiksi-sana ja biokaasu. Tuulikki Tiihanoff kannatti esitystä.

Koska oli tehty kaksi kannatettua, pohjaesityksestä poikkeavaa esitystä, puheenjohtaja päätti, että asiasta suoritetaan kädennostoäänestys.

Ne, jotka kannattavat Henna Suosaaren esitystä, äänestävät "jaa". Ne, jotka kannattavat Matti Kärkkäisen esitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa kädennostoäänestyksessä "jaa" äänestivät Henna Suosaari, Tiina Puranen, Tuomo Hänninen ja Jussi Herranen.

"Ei" äänestivät Matti Kärkkäinen, Tuulikki Tiihanoff, Hannu Keinänen, Anne Karhunen, Linda Nissinen, Sari Hintikka-Varis, Kari Laitinen, Jouni Lund, Jouni Juhala, Jarmo Karjalainen, Sinikka Korhonen, Tomi Karttunen ja Reino Jäntti.

Puheenjohtaja totesi, että äänin 13-4 Matti Kärkkäisen esitys voitti äänestyksen.

Seuraavaksi vastakkain oli pohjaesitys ja Matti Kärkkäisen esitys. Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti, että asiasta ei äänestetä, vaan kohtaan 4.1 lisätään esimerkiksi-sana ja biokaasu.

Sinikka Korhonen esitti, että kohtaan 4.4 tavoitteisiin lisätään: ruoka valmistetaan lähellä. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Muilta osin kunnanvaltuusto hyväksyi ilmastosuunnitelman.

 

Asiantuntijana kuultiin ilmastokoordinaattori Sanni Kalilaista.


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valistusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallivalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

            Itä-Suomen hallinto-oikeus

            PL 1744 (Minna Canthin katu 64)

            70101 KUOPIO

            Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi

            Faksinumero: 029 56 42501

            Puhelinnumero:029 56 42500

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä kohdin päätökseen haetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta haetaan

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on littettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennettynä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.