Kunnanvaltuusto, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 79 Kannanotto kaivostoimintaan

RauDno-2023-563

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnan tulevaisuuden visio on olla uudistuva, voimistuva ja hyvinvoiva kuntayhteisö, jonne palataan ja juurrutaan. Luontoon, kulttuurihistoriaan ja yhteisöllisyyteen pohjaava rautalampilaisuus on elämäntapa ja identiteetti, joka tunnetaan myös kuntarajojen ulkopuolella.  Turvallinen, terveellinen ja puhdas elinympäristö on tavoite, jota kehitetään pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Rautalammin kunnan alueella sijaitsee Etelä-Konneveden kansallispuisto, osa  kirkaista vesistään kuuluisa Rautalammin reitti ja lukuisia pienempiä, arvokkaita luontokohteita. Vesistöjen tila on hyvä, lukuun ottamatta Rautalampi-järveä, jonka tilaa ulkoinen kuormitus on heikentänyt . Kunta on ottanut aktiivisen roolin ympäristön hoidossa. Valtuuston tahdon mukaisesti Rautalammin keskeistä luontoarvoa eli vesistöjä on ryhdytty kunnostamaan yhteistyössä Pohjois-Savon ELY- keskuksen kanssa. Rautalampi-järvi oli kohteista ensimmäinen, ja sen kunnostamistoimissa on päästy konkretiaan ja seuraavana vuorossa on Sääksjärvi.

Rautalammin ja Konneveden luontomatkailun Master Plan-suunnittelutyön tavoitteena oli luoda pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma ja visio, joka antaa uusia mahdollisuuksia kuntien kehittämiselle, matkailu-ja palveluyrittämiselle sekä matkailutulojen kasvuun ja uusien työpaikkojen syntyyn alueelle.  Etelä-Konnevesi on yksi kauneimmista Väli-Suomen suurjärvistä , jonka vesi on erittäin kirkasta ja näkösyvyys  suuri. Kallioiset rannat ovat jääneet paikoin rakentamatta ja yhdessä jyrkkärinteisten mäkien kanssa ne tuovat järvelle ainutlaatuisen erämaisen tunnelman. Kansallispuistoa ympäröivä eteläinen Konnevesi on säännöstelemättömän Rautalammin reitin kirkasvetinen keskusjärvi. Sen viileät vedet ovat laadultaan erinomaiset ja luonnontilaisen järvitaimenen tärkeimpiä elinalueita Etelä-Suomessa. Järven tunnettu syvin kohtaa syöksyy 57 metrin syvyyteen. Etelä-Konneveden alueen kallioperä on ikivanhaa, ja aikojen saatossa erilaiset murtumat, vajoamat ja siirrokset   ovat luoneet järvelle ominaisen repaleisen rantaviivan niemineen ja pitkine lahtineen. Järveä täplittävät sadat saaret ja luodot. Vanhat kivikautiset asuinpaikat, varhaismetallikautiset hautarauniot, Toussunlinnan kalliomaalaukset ja Lantsun karsikko kertovat alueen erityislaatuisuudesta.

Rautalammin kunta on vuodesta 2012 alkaen panostanut merkittävästi luontomatkailun kehittämiseen. Investointi-ja kehittämishankkeiden kautta on luontomatkailun osaamista, infraa, tuotteita ym. kehitetty määrätietoisesti. Luontomatkailuun liittyvä potentiaali on merkittävä. Malmin etsintä ja mahdollinen kaivostoiminta on selkeässä ristiriidassa kunnan tavoitteiden kanssa. Pelkkä tieto siitä, että kaivosyhtiö/yhtiöt ovat alueella aktiivisia , hidastaa tai jopa estää yrittäjien investointeja ja on omiaan karkottamaan uusia, potentiaalisia luontomatkailutoimijoita alueelta. Rautalammin kunnan näkemys on, että mahdollisten kaivohankkeiden ympäristö-ja taloudelliset vaikutukset alueelle ovat negatiiviset. Kaivoshankkeiden sovittaminen matkailun, ympärivuotisen- ja kesäasutuksen ja muiden maankäyttötarpeiden  kanssa on hankalaa, käytännössä  mahdotonta.Vuonna 2021 Puhtaiden vesien ja elinvoimaisen Rautalammin puolesta-kuntalaisaloitteen allekirjoitti 522 henkilöä. Aloite osoitti selvästi sen, että malminetsinnällä ja kaivostoiminnalla ei ole  alueella sosiaalista hyväksyntää. Kunnanvaltuusto päätti vuonna 2021, että kaivostoiminta ei tue Rautalammin kunnan elinvoiman kehittämistä.

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että vuoden 2021 linjaus uudistetaan: malmin etsinnällä ja kaivostoiminnalla ei ole Rautalammilla sosiaalista hyväksyntää ja eikä kumpikaan toiminta tue kunnan elinvoiman kehittämistä.  

Päätös

Päivi Heikkisen esityksestä kannanottoa täydennettiin seuraavasti:

Vuonna 2022 valmistuneen elinvoimaselvityksen mukaan asukkaille ja vapaa -ajan asukkaille tärkeitä vetovoimatekijöitä Rautalammilla ovat puhdas luonto ja vesistöt. Kaivostoiminnan uhka oli tärkeimpien kehittämiskohteiden joukossa kyselyyn vastanneilla asukkailla, vapaa-ajan asukkailla, Rautalammille muuttoa harkinneilla ja yrittäjillä.

Muilta osin esitys hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

x

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle,​ että vuoden 2021 linjaus uudistetaan: malmin etsinnällä ja kaivostoiminnalla ei ole Rautalammilla sosiaalista hyväksyntää ja eikä kumpikaan toiminta tue kunnan elinvoiman kehittämistä.  

Vuonna 2022 valmistuneen elinvoimaselvityksen mukaan asukkaille ja vapaa -​ajan asukkaille tärkeitä vetovoimatekijöitä Rautalammilla ovat puhdas luonto ja vesistöt. Kaivostoiminnan uhka oli tärkeimpien kehittämiskohteiden joukossa kyselyyn vastanneilla asukkailla,​ vapaa-​ajan asukkailla,​ Rautalammille muuttoa harkinneilla ja yrittäjillä. Muilta osin esitys hyväksyttiin.

 

Päätös

Kunnanvaltuusto uusi kannanoton kaivostoimintaan kunnanhallituksen esittämillä lisäyksillä. 


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valistusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallivalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

            Itä-Suomen hallinto-oikeus

            PL 1744 (Minna Canthin katu 64)

            70101 KUOPIO

            Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi

            Faksinumero: 029 56 42501

            Puhelinnumero:029 56 42500

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä kohdin päätökseen haetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta haetaan

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on littettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennettynä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.