Vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 19.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Lausuntopyyntö Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta

RauDno-2024-179

Valmistelija

  • Pirkko Annala, hallintosihteeri, pirkko.annala@rautalampi.fi

Perustelut

Pohjois-Savon hyvinvointialue on julkaissut 20. helmikuuta ensimmäiset ehdotukset palvelujärjestelmän uudistamiseksi. Palvelurakennetta ja -valikoimaa monipuolistetaan vahvistamalla etä- ja digipalveluita sekä kotiin vietäviä ja liikkuvia palveluita. 

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 28.2.2024 lähettää palvelurakenneuudistuksen luonnokset lausunnoille hyvinvointialueen lautakuntiin, jaostoihin sekä lakisääteisiin ja vapaaehtoisiin vaikuttamistoimielimiin. Luonnokset on lähetetty lausunnoille myös Pohjois-Savon kuntiin.  

Haluamme kuulla myös sidosryhmien, kuten järjestöjen ja yritysten näkemyksiä esitettyihin luonnoksiin. Materiaalipaketti ehdotettuine luonnoksineen ja tausta-aineistoineen löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta pshyvinvointialue.fi/palvelujärjestelmän-uudistus. Materiaalin voi myös hakea kunnanvirastolta.

Pyydetyt lausunnot koskevat uudistamiskokonaisuuksia: 

- vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus ja 

- osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus. 

Perhe- ja vammaispalveluiden palvelujärjestelmän uudistamisehdotukset julkaistaan toukokuun alussa. Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) uudistamisohjelman ehdotukset julkaistaan syksyllä 2024. 

Hyvinvointialue pyytää  toimittamaan lausunnot 30.4.2024 mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon. Lausunnot voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@pshyvinvointialue.fi tai postitse osoitteeseen Pohjois-Savon hyvinvointialue, Kirjaamo, PL 1711, 70211 Kuopio

 

Ehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto lausuu näkemyksensä uudistuksesta. Lausunto toimitetaan sekä HVA:lle että kunnanhallitukselle, jonka antaa oman lausuntonsa asiaan seuraavassa kokouksessaan.

Päätös

Esiteltyt palvelurakennesuunnitelmat ovat vastakkaisia perusterveydenhoidon vahvistamiselle. 

Rautalammilla tulisi olla soteasema, jossa työskentelee lääkäri vähintään kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Paikallisesti tulisi säilyttää myös neuvola-, fysioterapia-, mielenterveys-, hammashoito- ja laboratoriopalvelut sekä sosiaalitoimen palvelut. Palvelujen järjestämisessä voitaisiin jatkossakin hyödyntää tiivis yhteistyö Suonenjoen kanssa ja valmiit vastaanottotilat. 

Terveysaseman loppuminen kokonaan vaikuttaisi hyvin negatiivisesti myös esim. apteekkiin, yksityisiin hoitolaitoksiin, lukioon ja uusien asukkaiden ja yritysten saamiseen ja pysymiseen paikkakunnalla.

Vastustamme Suonenjoen vuodeosaston lakkauttamista, koska sairaalamatkat pidentyvät huomattavasti. On pelko, että erikoissairaanhoidon (kalliita) vuodepaikkoja käytetään nykyistä enemmän. Vuodepaikkoja tulee edelleen olla siksi tietty määrä. 

Meillä on myös pelko, ettei liikkuva sairaala toimi pienillä paikkakunnilla.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)