Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 302 Pohjois-Savon hyvinvointialueen korvausvaatimus Rautalammin kunnalle koskien pesulan maksuja ja saatavia

RauDno-2023-466

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Pohjois-savon hyvinvointialue on lähestynyt Rautalammin kuntaa varatuomari Risto Salmen lähettämällä sähköpostiviestillä :

Rautalammin kunnanhallitus

Anu Sepponen

kunnanjohtaja

Asia:   Osoitteessa Rautalammen kunnan Tallivirrantie 4, 77700 Rautalampi sijaitsevalla kiinteistöllä toimivan pesulan maksut ja saatavat

  1. Voimaanpanolain tausta

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (voimaanpanolaki) säädetään, että terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi.  

Voimaanpanolain selvä sanamuoto ja tarkoitus ei ole ollut siirtää pesulatoimintaa Rautalammin kunnalta (Rautalampi) Pohjois-Savon hyvinvointialueelle (hyvinvointialue). Tällaista siirtoa ei ole yllä olevan mukaisesti tapahtunut Tallivirrantien pesulatoiminnan osalta lainkaan.

  1. Maksujen ja saatavien kohdentuminen vuonna 2023

Erimielisyys on nyt siitä kumpi osapuolista vastaa pesulatoiminnan kuluista ja saa saatavat vuoden 2023 alusta lukien. Hyvinvointialueen kanta asiassa on se, että vaikka hyvinvointialue on erehdyksen vuoksi maksanut alla mainittuja kuluja, niin se ei poista oikean omistajan korvausvelvollisuutta kuluista hyvinvointialueelle.

2.1.          Työntekijän palkat ja niiden sivukulut 30.6.2023 saakka 12 228,48 euroa.  Työntekijä on siirtynyt kunnan palvelukseen 1.7.2023

2.2.          Vuokrat pesulahuoneistosta 30.9.2023 saakka 13 155,48 euroa (alv 0 %). Rautalammin kunnanhallitus on päättänyt lopettaa pesulatoiminnan 30.9.2023.

2.3.          Laskuttamattomat saatavat vuodelta 2023 kuuluvat Rautalammin kunnalle. Näitä hyvinvointialue ei ole laskuttanut, eikä voikaan laskuttaa, koska se ei ole pesulaliiketoiminnan omistaja.  Pääoma on ollut per 31.5.2023 on 21 289,73 euroa (alv 0 %).  

  1. Vaatimus ja perustelut

Hyvinvointialue vaatii, että Rautalampi maksaa 22.9.2023 mennessä hyvinvointialueen maksamat 

  • työntekijän palkat 12.228,48 euroa
  • pesulahuoneiston vuokrat 13.155, 48 euroa 

yhteensä 25.383, 96 euroa Pohjois-Savon hyvinvointialueen tilille numero FI27 8443 2710 0024 98 

 Rautalampi on osoittanut voimaanpanolain lisäksi omalla toiminnallaan, että pesulatoiminta on jäänyt kunnalle, koska Rautalampi on ottanut pesulan työntekijän kunnan palvelukseen 1.7.2023 lukien. Lisäksi kunta on käyttänyt omistajan määräysvaltaa myös siten, että pesulatoiminta on päätetty lopettaa 30.9.2023. Näitä toimia on vain omistaja voinut käyttää pesulassa.

Rautalammin kunnalle jää oikeus omistajana periä pesulatoiminnan saatavat vuodelta 2023, jotka ovat olleet hyvinvointialueen tietojen mukaan per. 31.5.2023 on 21.289,73 euroa (alv 0 %).   

Mikäli Pohjois-Savon hyvinvointialue ei saa Rautalammin kunnalta yllä mainittuja saataviaan 22.9.2023 mennessä tulee hyvinvointialue viemään asian oikeuden päätettäväksi. Tällöin tullaan perimään kaikki pääomat, viivästyskorot ja asianajokulut täysimääräisesti.

Kuopiossa, 12.9.2023

Ystävällisesti

Risto Salmi

Lakimies, varatuomari

pshyvinvointialue.fi

044 717 9685

PL 1711

70211 Kuopio

Hyvinvointialue katsoo, että Rautalammin kunta on saanut erityistä hyötyä hyvinvointialueen erehdyksestä koskien Rautalammin pesulan siirtoa HVA:lle  sekä pesulatyöntekijän siirtymisestä liikkeenluovutuksella HVA.lle. Varatuomari Salmen vaateen mukaan  toisen erehdyksestä hyötyminen ei ole oikeudellisesti perusteltua laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista mukaan ja se on palautettavissa myös siviilioikeudellisen perusteettoman edun palautuksen perustella. Hän vaatii kunnalta perusteltua vastausta siitä millä perustella katsomme, että Rautalampi saa hyötyä hyvinvointialueen erehdyksestä. Toisen erehdyksestä hyötyminen ei ole oikeudellisesti perusteltua laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista mukaan ja se on palautettavissa myös siviilioikeudellisen perusteettoman edun palautuksen perustella.

Liitteenä varatuomari Risto Salmen kanssa käyty sähköpostiviestiketju. Kunnanhallitukselle on puhelinneuvottelun jälkeen myönnetty vastausaika 2.10.2023 saakka. Samalla hän ilmoittaa seuraavaa: mikäli asiaa ei saada sovittua, kuten näyttää, niin viemme perusteen hallintoriitana Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Mikäli voitamme perusteen, niin jatkamme käsittelyä vuokrien ja työntekijän palkkojen osalta käräjäoikeudessa.

Tilanteen taustaa:

Rautalammin kunnan  osoitteessa Tallivirrantie 4 työkeskuksen yhteydessä oleva pesula ja sen työntekijä siirtyivät vuoden 2023 alussa liikkeenluovutuksella Rautalammin kunnalta Pohjois-savon hyvinvointialueelle. Asiasta on tehty vuokrasopimus Rautalammin kunnan ja HVA:n kesken. ( sopimus liitteenä). Ennen sopimusten tekoa hyvinvointialue on käynyt ns. kuntakierroksilla ja tutustunut kiinteistöön. HVA:n edustajille on myös kerrottu työkeskuksen toiminnasta ja siitä, miten pesula on oleellinen osa työkeskuksen kuntouttavaa työtoimintaa. Hyvinvointialue on saanut kunnan selvityksen siitä miten kunta on pesulaa osana työkeskuksen toimintaa käyttänyt. 

Alkukesästä 2023 hyvinvointialueeta työikäisten sosiaalipalveluiden palveluykskköjohtaja Pärnänen toivoi sähköpostitse pikaista palaveria liittyen pesulan jatkoa koskevaa keskustelua varten. Samalla hän kertoi, että heillä on selvitelty pesulan jatkoa hyvinvointialueen näkökulmasta. Palaveri järjestyi ja siinä mukana oli myös toimialajohtaja Eija Jestola. Myöhemmin alkukesällä hyvinvointialueelta tehtiin myös  vierailu pesulalla ja työkeskuksella. Palaverien ja käyntien yhteydessä hyvinvointialueen edustajat esittivät, että pesula ei sovi osaksi heidän kuntouttavaa työtoimintaa, eikä siihen ole riittävästi resusseja, esim. palkata toista pesulatyöntekijää, jota toiminta vaatisi. Samalla todettiin, että jollei kuntouttavaa työtoimintaa heidän toimestaan pesulassa ole niin pesulatoiminta on liiketoimintaa eikä sovi hyvinvointialueen toiminnaksi. Hyvinvointialueen esitys oli, että liikkeenluovutus puretaan ja pesula palautuu kunnalle. Kunnalla ei ollut mahdollisuutta olla vastaanottamatta pesulaa takaisin, sillä sopimuksista löytyy ehto, jolla 30.6.2023 mennessä havaitut muutostarpeet ovat mahdollisia. Asiaa ei kiistetty kunnan toimesta. Työntekijän oli tässä vaiheessa  edelleen jäädä hyvinvointialueelle.

Rautalammin kunnanhallitus päätti 29.5.2023 kokouksessaan, että kunta jatkaa pesulan pyörittämistä syyskuun 2023 loppuun saakka taatakseen pesulatoiminnan jatkumisen kriittisen kesäajan. Samalla todettiin, että pesulan pyörittämiseen tarvitaan työntekijä, sillä nykyinen pesulatyöntekijä on siirtynyt hyvinvointialueen palvelukseen. Tehdyn päätöksen jälkeen hyvinvointialueelta esitettiin, että työntekijän tulee siirtyä liikkeenluovutuksella takaisin, sillä hänelle ei ole sopivaa työtä tarjolla hyvinvointialueella. Pesula ja työntekijä siirtyivät  1.7.2023 kunnalle takaisin; siirron peruste oli sopimuksessa ollut siirron mahdollistava kohta, jota kunta ei kiistänyt missään vaiheessa. Lisäksi koko prosessin kaikissa vaiheissa olemme kuntana toimineet  sovitun mukaisesti  ja hyvässä yhteisymmärryksessä.

Asiaan tuli uusi käänne kun hyvinvointialueelta oltiin uudelleen yhteydessä ja tuli esiin, että koko alkuvuoden pesulalaskutus oli tekemättä hyvinvointialueen toimesta. Hyvinvointialueen ehdotus tilanteen ratkaisemiseksi oli, että kunta ottaa laskuttamatta olleen pesulalaskutuksen omalle vastuulleen koko alkuvuoden ajalta ja saa pitää laskutustuotot mutta vastaavasti hyvittää hyvinvointialueelle pesulatyöntekijän palkkakustannukset. Neuvottelussa ei saatu yhtenäistä näkemystä ja asiaan oli tarkoitus palata vielä ennen kesälomia, mitä ei kuitenkaan tapahtunut. 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanjohtajan päätös ehdotus: kunnanhallitus päättää, että asiasta pyritään neuvottelemaan vastapuolen kanssa ja löydetään sovintoratkaisu. Rautalammin kunta ei kuitenkaan katso saaneensa mitään erityistä hyötyä hyvinvointialueen erehdyksestä eikä näin ollen voi suostua esitettyihin korvausvaatimuksiin.

Päätös

Jussi Herranen esitti, että kunnanhallitus käsittelee neuvottelutuloksen  ennen 2.10. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnanhallitus on käsitellyt Pohjois-Savon hyvinvointialueen esittämää korvausvaadetta kokouksessaan 25.9.2023. Kunnanhallitus päätti, että neuvotteluja pyritään jatkamaan. Asiasta on neuvoteltu kerran 26.10.2023. Neuvottelussa olivat mukana HVA  hallintojohtaja Janne Niemeläinen ja työikäisten sosiaalipalveluiden palveluyksikköjohtaja Heli Pärnänen sekä Rautalammilta kunnanjohtaja sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja. Neuvottelussa ei edelleenkään päästy yhteiseen näkemykseen ja sovittiin, että lisäselvityksiä tarvitaan esim. kunnan tilintarkastuksen näkökulmasta. Asiaan odotetaan tällä hetkellä lakimiehen lausuntoa.

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanjohjaja esitti, että kunnanhallitus päättää antaa Pohjois-Savon hyvinvointilalueelle seuraavan vastauksen:

HVA on katsonut, että voimaanpanolain selvä sanamuoto ja tarkoitus ei ole ollut siirtää pesulatoimintaa Rautalammin kunnalta (Rautalampi) Pohjois-Savon hyvinvointialueelle (hyvinvointialue). Tällaista siirtoa ei ole HVA:n mukaan tapahtunut Tallivirrantien pesulatoiminnan osalta lainkaan. Väite on virheellinen. Hyvinvointialueet on velvoitettu vuokraamaan sille siirtyvän toiminnan käytössä olevat toimitilat vähintään vuoden 2025 loppuun. Pesulatilan vuokraaminen HVA:lle perustuu siihen, että kyseinen liiketoiminta on lakimääräisesti siirtynyt HVA:n järjestämisvastuulle. Muuta perustetta vuokrasopimuksen tekemiselle ei ole.

Pesulatoiminta on siirretty viitatun lainmukaisena liikkeenluovutuksena kokonaisuudessaan Rautalammin kunnalta Hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Siirto on koskenut koko pesulatoiminnan liikkeenluovutusta, johon liittyen HVA:lle on vuokrattu tila HVA:n aluevaltuuston päätöksen mukaisesti. Liikkeenluovutuksen yhteydessä työntekijä on siirtynyt uudelle työnantajalle olemassa olevan työsopimuksen ehtojensa mukaisesti. Kaikki työsuhteiden oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-edut siirtyivät uudelle omistajalle tai haltijalle, joka tässä tapauksessa oli HVA. HVA on tosiasiallisesti myös ryhtynyt toimeenpanemaan palvelutoimintaa sekä täyttänyt työnantajavelvollisuutensa, kuten esimerkiksi maksanut pesulatyöntekijälle palkkaa 1.1.2023 alkaen.

Voimaanpanolain mukainen liikkeen luovutus on tapahtunut asiassa tehdyn silloisen arvion perusteella, kun HVA on katsonut liiketoiminnan kuuluvan voimaanpanolain mukaisen siirtyvän liiketoiminnan piiriin. Asiaa ei oikeudellisesti muuta se, että HVA on myöhemmin tulkinnut asiaa liiketoiminnan luonteen osalta toisin. On myös selvää, että liikkeenluovutusta ei juridisesti pätevällä tavalla voi ”peruuttaa”. Liikkeen luovutuksen mukana seuraa muitakin, kuten verotuksellisia ja kirjanpidollisia lakisääteisiä vastuita, joita ei voi takautuvasti ns. kumota.

Se, että uusi liikkeen luovutus on päätetty toteuttaa liiketoimintaan kuuluvasta osasta takaisin hyvinvointialueelta kunnalle 1.7.2023, ei liity vaatimuksen kohteena olevaan asiaan.

2. Sopimus ja sen korjaamisen lakisääteiset edellytykset voimaanpanolaissa

Hyvinvointialueen mukaan liikkeen luovutusta koskevan sopimuksen osalta:

” Sopimusosapuolella on oikeus korjata tässä vuokrasopimuksessa oleva merkittävä virhe ilmoittamalla siitä kirjallisesti toiselle sopimusosapuolelle viimeistään 30.6.2023 mennessä. Korjattava virhe voi koskea vuokra-alan kokoa tai vuokra-asetuksen (272/2022) mukaista vuokranmääritystä. Sopimuksen korjaamista esittävän sopimusosapuolen on osoitettava virhe ja sen merkittävyys. Vuokrasopimusta voidaan muuttaa muusta syystä vain sopimusosapuolten välillä yhteisesti sopien.”

Palvelutoimintaa koskeva liikkeen luovutus ei ole vuokrasopimukseen sisältyvä asia. Se, että hyvinvointialue katsoo liikkeen luovutuksen kokonaan perusteettomaksi, ei ole lain tarkoittama vuokrasopimuksesta ”korjattava virhe” (vuokra-alan koko tai vuokra-asetuksen (272/2022) mukainen vuokranmääritys), jolla sopimusosapuoli voi yksipuolisesti vaikuttaa lakiin perustuvaan järjestämisvastuuseensa. Kyseessä ei ylipäänsä ole ko. lainkohdan tarkoittama merkittävä virhe. Vuokrasopimus on alisteinen lakisääteisesti siirtyneen velvollisuuden toteuttamiseen.

3. Maksujen ja saatavien kohdentuminen vuonna 2023

Erimielisyys on hyvinvointialueen mukaan nyt siitä kumpi osapuolista vastaa pesulatoiminnan kuluista ja saa saatavat vuoden 2023 alusta lukien. Hyvinvointialueen kanta asiassa on se, että vaikka hyvinvointialue on erehdyksen vuoksi maksanut alla mainittuja kuluja, niin se ei poista oikean omistajan korvausvelvollisuutta kuluista hyvinvointialueelle.

Juridisesti pätevä liikkeen luovutus on tullut hyvinvointialuetta sitovaksi 1.1.2023 lukien. Se, että hyvinvointialue katsoo erehdyksen vuoksi maksaneensa sen velvollisuuksien piiriin kuuluvia kuluja, ei oikeudellisesti arvioiden täytä korvausvastuun syntymisen edellytyksiä Rautalammin kunnalle. Perusteettoman edun syntymisestä ei asiassa ole kyse.

HVA vastaa työnantajan ominaisuudessa työntekijän palkasta ja sivukuluista liikkeen luovutuksen mukaisesti ajalta, jona toiminta on ollut sen järjestämisvastuulla ja omistuksessa. Samoin omistaja (vuokrasopimuksessa HVA vuokralaisen asemassa) vastaa vuokranantajalle pesulatoiminnan tiloja koskevasta vuokranmaksusta tältä ajalta täysimääräisesti.

Mikäli hyvinvointialue ei ole laskuttanut tai voinutkaan juridisen asemansa puolesta oman näkemyksensä mukaan laskuttaa toimintaa koskevia saatavia, koituu sen omaksi vahingoksi. Rautalammin kunta ei ole vastuussa kyseisten saatavien perimisestä tai maksamisesta hyvinvointialueen puolesta tai hyvinvointialueelle.

4. Vaatimus ja perustelut

Vaatimukset ovat perusteeltaan ja määrältään perusteettomia. Rautalammin kunta kiistää vaatimukset ja pitää niiden perusteeksi esitettyjä seikkoja virheellisinä.

1.7.2023 jälkeinen tapahtumakulku ei liity asiayhteyteen.

Hyvinvointialueella ei ole lakiin tai sopimukseen perustuvaa oikeutta vaatia mitään vaatimuskirjelmässä yksilöityjä saatavia Rautalammen kunnalta ajalta 1.1.2023-30.6.2023. Niin ikään Rautalammilla ei ole juridista oikeutta HVA:n laskuttamattomiin saataviin ko. ajalta.

Rautalampi ei tule korvaamaan Hyvinvointialueen vaatimusten mukaisia saatavia, koska vaatimukset ovat perusteettomia.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnanhallitus on käsitellyt Pohjois-Savon hyvinvointialueen esittämää korvausvaadetta  ensimmäisen kerran kokouksessaan 25.9.2023. Kunnanhallitus päätti, että neuvotteluja pyritään jatkamaan. Jatkoneuvotteluissa ei kuitenkaan löydetty sovintoratkaisua, jonka jälkeen asiassa on kuultu kunnan puolelta myös lakitoimiston lausuntoa.

Seuraavan kerran kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 13.11.2023  ja päätti antaa Pohjois-Savon hyvinvointilalueelle seuraavan vastauksen:

HVA on katsonut, että voimaanpanolain selvä sanamuoto ja tarkoitus ei ole ollut siirtää pesulatoimintaa Rautalammin kunnalta (Rautalampi) Pohjois-Savon hyvinvointialueelle (hyvinvointialue). Tällaista siirtoa ei ole HVA:n mukaan tapahtunut Tallivirrantien pesulatoiminnan osalta lainkaan. Väite on virheellinen. Hyvinvointialueet on velvoitettu vuokraamaan sille siirtyvän toiminnan käytössä olevat toimitilat vähintään vuoden 2025 loppuun. Pesulatilan vuokraaminen HVA:lle perustuu siihen, että kyseinen liiketoiminta on lakimääräisesti siirtynyt HVA:n järjestämisvastuulle. Muuta perustetta vuokrasopimuksen tekemiselle ei ole.

Pesulatoiminta on siirretty viitatun lainmukaisena liikkeenluovutuksena kokonaisuudessaan Rautalammin kunnalta Hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Siirto on koskenut koko pesulatoiminnan liikkeenluovutusta, johon liittyen HVA:lle on vuokrattu tila HVA:n aluevaltuuston päätöksen mukaisesti. Liikkeenluovutuksen yhteydessä työntekijä on siirtynyt uudelle työnantajalle olemassa olevan työsopimuksen ehtojensa mukaisesti. Kaikki työsuhteiden oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-edut siirtyivät uudelle omistajalle tai haltijalle, joka tässä tapauksessa oli HVA. HVA on tosiasiallisesti myös ryhtynyt toimeenpanemaan palvelutoimintaa sekä täyttänyt työnantajavelvollisuutensa, kuten esimerkiksi maksanut pesulatyöntekijälle palkkaa 1.1.2023 alkaen.

Voimaanpanolain mukainen liikkeen luovutus on tapahtunut asiassa tehdyn silloisen arvion perusteella, kun HVA on katsonut liiketoiminnan kuuluvan voimaanpanolain mukaisen siirtyvän liiketoiminnan piiriin. Asiaa ei oikeudellisesti muuta se, että HVA on myöhemmin tulkinnut asiaa liiketoiminnan luonteen osalta toisin. On myös selvää, että liikkeenluovutusta ei juridisesti pätevällä tavalla voi ”peruuttaa”. Liikkeen luovutuksen mukana seuraa muitakin, kuten verotuksellisia ja kirjanpidollisia lakisääteisiä vastuita, joita ei voi takautuvasti ns. kumota.

Se, että uusi liikkeen luovutus on päätetty toteuttaa liiketoimintaan kuuluvasta osasta takaisin hyvinvointialueelta kunnalle 1.7.2023, ei liity vaatimuksen kohteena olevaan asiaan.

2. Sopimus ja sen korjaamisen lakisääteiset edellytykset voimaanpanolaissa

Hyvinvointialueen mukaan liikkeen luovutusta koskevan sopimuksen osalta:

” Sopimusosapuolella on oikeus korjata tässä vuokrasopimuksessa oleva merkittävä virhe ilmoittamalla siitä kirjallisesti toiselle sopimusosapuolelle viimeistään 30.6.2023 mennessä. Korjattava virhe voi koskea vuokra-alan kokoa tai vuokra-asetuksen (272/2022) mukaista vuokranmääritystä. Sopimuksen korjaamista esittävän sopimusosapuolen on osoitettava virhe ja sen merkittävyys. Vuokrasopimusta voidaan muuttaa muusta syystä vain sopimusosapuolten välillä yhteisesti sopien.”

Palvelutoimintaa koskeva liikkeen luovutus ei ole vuokrasopimukseen sisältyvä asia. Se, että hyvinvointialue katsoo liikkeen luovutuksen kokonaan perusteettomaksi, ei ole lain tarkoittama vuokrasopimuksesta ”korjattava virhe” (vuokra-alan koko tai vuokra-asetuksen (272/2022) mukainen vuokranmääritys), jolla sopimusosapuoli voi yksipuolisesti vaikuttaa lakiin perustuvaan järjestämisvastuuseensa. Kyseessä ei ylipäänsä ole ko. lainkohdan tarkoittama merkittävä virhe. Vuokrasopimus on alisteinen lakisääteisesti siirtyneen velvollisuuden toteuttamiseen.

3. Maksujen ja saatavien kohdentuminen vuonna 2023

Erimielisyys on hyvinvointialueen mukaan nyt siitä kumpi osapuolista vastaa pesulatoiminnan kuluista ja saa saatavat vuoden 2023 alusta lukien. Hyvinvointialueen kanta asiassa on se, että vaikka hyvinvointialue on erehdyksen vuoksi maksanut alla mainittuja kuluja, niin se ei poista oikean omistajan korvausvelvollisuutta kuluista hyvinvointialueelle.

Juridisesti pätevä liikkeen luovutus on tullut hyvinvointialuetta sitovaksi 1.1.2023 lukien. Se, että hyvinvointialue katsoo erehdyksen vuoksi maksaneensa sen velvollisuuksien piiriin kuuluvia kuluja, ei oikeudellisesti arvioiden täytä korvausvastuun syntymisen edellytyksiä Rautalammin kunnalle. Perusteettoman edun syntymisestä ei asiassa ole kyse.

HVA vastaa työnantajan ominaisuudessa työntekijän palkasta ja sivukuluista liikkeen luovutuksen mukaisesti ajalta, jona toiminta on ollut sen järjestämisvastuulla ja omistuksessa. Samoin omistaja (vuokrasopimuksessa HVA vuokralaisen asemassa) vastaa vuokranantajalle pesulatoiminnan tiloja koskevasta vuokranmaksusta tältä ajalta täysimääräisesti.

Mikäli hyvinvointialue ei ole laskuttanut tai voinutkaan juridisen asemansa puolesta oman näkemyksensä mukaan laskuttaa toimintaa koskevia saatavia, koituu sen omaksi vahingoksi. Rautalammin kunta ei ole vastuussa kyseisten saatavien perimisestä tai maksamisesta hyvinvointialueen puolesta tai hyvinvointialueelle.

4. Vaatimus ja perustelut

Vaatimukset ovat perusteeltaan ja määrältään perusteettomia. Rautalammin kunta kiistää vaatimukset ja pitää niiden perusteeksi esitettyjä seikkoja virheellisinä.

1.7.2023 jälkeinen tapahtumakulku ei liity asiayhteyteen.

Hyvinvointialueella ei ole lakiin tai sopimukseen perustuvaa oikeutta vaatia mitään vaatimuskirjelmässä yksilöityjä saatavia Rautalammen kunnalta ajalta 1.1.2023-30.6.2023. Niin ikään Rautalammilla ei ole juridista oikeutta HVA:n laskuttamattomiin saataviin ko. ajalta.

Rautalampi ei tule korvaamaan Hyvinvointialueen vaatimusten mukaisia saatavia, koska vaatimukset ovat perusteettomia.

Vastaus on toimitettu HVA:lle sekä heidän asiaan hoitavalla lakimies Risto Salmelle tiedoksi.  Tämän jälkeen HVA:lta saatiin 27.11 .2023 sovintoehdotus luottamuksellisena viestinä. Saadun  sovinmtoehdotusviestin jälkeen kunta on vielä kertaallleen  kuullut asiaa aikaisemmin hoitanutta, omaa lakitoimistoaan. Asian käsittelyn aikana myös kunnan tilintarkastusyhteisö on pitänyt mahdollisten kulujen korvaamista kirjanpidollisesti arveluttavana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että se pitäytyy aikaisemmin antamassaan lausunnossa, jonka mukaan kunta ei voi osallistua pesulatoiminnasta aiheutuneisiin kulueriin niiden ollessa perusteettomia. Samalla kunnanhallitus toivoo, että hyvä yhteistyö Pohjois-Savon hyvinvointialueen jatkuu edelleen entisellään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.