Kunnanhallitus, kokous 13.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 274 Oikaisuvaatimus § 260

RauDno-2023-562

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Kunnanhallituksen jäsen on esittänyt oikaisuvaatimuksen kunnanhallituksen päätöksen 23.10.2023 kohdasta 260, joka koskee tuulivoimahankkeen kaavoituksen käynnistämistä. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että:

" Haluan, että päätös kumotaan valmistelussa tapahtuneen virheen vuoksi. Virhettä käsitelty kokouksessa ja jätetty tuloksesta eriävä mielipide. Valmistelussa tapahtunut virhe tuotiin kokouksessa esille, mutta asia päätettiin kuitenkin virheestä huolimatta.Asiassa ei ole annettu ennakkoon kaikkia valmisteluun liittyviä tietoja, vaan olennainen liite (pos ely päätös) puuttui. Näin ollen asiaan ei ole voinut perehtyä.Hallintolain ja Rautalammin kunnan hallintosäännön mukaisesti esittelijä vastaa valmistelusta. Erityisesti vastaa siitä, että päätöksenteon pohjaksi annetut tiedot ovat oikeat ja riittävät tiedot hyvän hallinnon tavoin.”

8.11.2023 asiasta on jätetty toinen oikaisuvaatimus, jossa vaaditaan päätöksen hylkäämäämistä valmistelussa tapahtuneen virheen vuoksi. 

Liitteet ovat olleet teknisesti yhdessä ja samassa tiedostossa, mitä voidaan pitää varsin tyypillisenä tapana teknisesti esittää sopimuksen liitteet digitaalisessa muodossa. Tiedoston ja liitteiden teknisellä muodolla ei ole merkitystä asian sisällölliseen valmisteluun tai sen asianmukaisuuteen. Liitteet vastaavat sisällöltään liiteluettelossa esitettyä.  Aiemmassa asian käsittelyvaiheessa liitteet on kuitenkin päätetty erottaa omiksi tiedostoikseen, mutta liitteiden sisältöä tai numerointia ei ole muutettu.

Oikaisuvaatimuksen kohteena olevasta päätösasiasta ja esiin tuoduista huomioista on äänestetty, ja päätöksen mukainen kanta on saanut enemmistön kannatuksen. Kaavoitusasiassa on päätetty hallituksen alkuperäisen päätösehdotuksen mukaisesti edetä. Päätöksellä on hyväksytty kaava-asiassa eteneminen sekä laaditun kaavoitusta koskevan yhteistyösopimuksen sisältö sellaisenaan.

Kaavoitussopimuksessa on ollut liitteenä ELY:n päätös, joka on ollut liiteluettelossa nimettynä erillisenä liitteenä 3.

Oikaisuvaatimus koskee tosiasiassa sopimusliitteiden teknistä esittämistapaa. Sopimuksen liitenumerointi on ollut kuvattu numeroin siten, että kaikki liitteet on kuvattu omalla numeroidulla rivillä. Liitteet ovat olleet teknisesti yhdessä ja samassa tiedostossa, mitä voidaan pitää varsin tyypillisenä tapana teknisesti esittää sopimuksen liitteet digitaalisessa muodossa. Tiedoston ja liitteiden teknisellä muodolla ei ole merkitystä asian sisällölliseen valmisteluun tai sen asianmukaisuuteen. Liitteet vastaavat sisällöltään liiteluettelossa esitettyä.  Aiemmassa asian käsittelyvaiheessa liitteet on kuitenkin päätetty erottaa omiksi tiedostoikseen, mutta liitteiden sisältöä tai numerointia ei ole muutettu.

Liiteluettelon esitystavan muuttaminen tai tiedostojen tekninen yhdistäminen ei muuta liitteiden asiasisältöä toiseksi eikä sillä ole ollut vaikutusta asian valmisteluun tai sen asianmukaisuuteen. Päätösasian valmistelussa on noudatettu asianmukaista huolellisuutta. Sopimuksen tai sen liitteiden sisältöön ei ole kohdistettu oikaisuvaatimusta. Asiassa on lisäksi todettava, että kyseinen ELY-keskuksen päätös on ollut kunnanhallituksen käsittelyssä ja tiedossa jo ennen kuin nyt päätöksenteon kohteena olevaa kaavoitusasiaa koskevaa sopimusta on ylipäänsä ruvettu valmistelemaan. Näin ollen väite siitä, että asiassa ei ole annettu ennakkoon kaikkia valmisteluun liittyviä tietoja, vaan olennainen liite (pos ely päätös) puuttui. Näin ollen asiaan ei ole voinut perehtyä, on virheellinen. Päätökseen tai sen valmisteluun ei sisälly väitettyä laillisuusvirhettä.

Näin ollen  oikaisuvaatimukset ovat perusteettomia  ja niissä esitetyt väitteet asian puutteellisesta valmistelusta tai tietojen puuttumisesta, on virheellinen. Valmistelun sisällössä ei ole havaittu puutteita. Kaikki sopimuksessa mainitut liitteet ovat sisältyneet sopimuksen liitetiedostomateriaaliin, joka on ollut hallituksen jäsenten saatavilla kokonaisuudessaan asianmukaisesti. Oikaisuvaatimus ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

 

 

 

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että oikaisuvaatimukset  hylätään aiheettomina.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.