Hyvinvointilautakunta, kokous 2.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Varhaiskasvatuksen hankinnat

RauDno-2023-380

Perustelut

Varhaiskasvatuksen tila-asiat etenivät erittäin myönteisesti, kun päiväkoti Silmu otettiin käyttöön loppuvuodesta 2021. Tilat ovat pääosin toimivat, mutta toiminnan kannalta olennaista kalustoa puuttuu kasvatuksellisesti täysipainoisen toiminnan toteuttamiseksi.

Kuluvalle tilikaudelle varhaiskasvatukselle on budjetoitu vain 700 € kalustoon ja opetusvälineisiin. Kiireellisimmät tarpeet olisivat tietokoneet ryhmien opettajille toiminnan suunnittelua, kirjaamista ja raportointia tukemaan sekä helpottamaan yhteydenpitoa perheiden suuntaan. Lisäksi tarvittaisiin matot: sekä kuramatot että ryhmien huoneisiin matot. Ryhmätiloissa matot olisivat osa pedagogista välineistöä.

Kolmas hankintatarve olisivat lelujen ja tarvikkeiden pesulaitteet eli lämpödesinfioiva pesuautomaatti ja otsonointilaite. Otsonointilaite sisältää myös uvc-laatikon kovien esineiden (esimerkiksi elektroniikan) desinfiointiin. Tavoitteena on parantaa hygieniatasoa ja vähentää tätä kautta poissaoloja.

Mattojen hankintahinta tarjouksen mukaan on 5000 €; mattoja on kaikkiaan 14 kappaletta. Kuramattojen vuokrahinta on 21,76 € kuukaudessa, mistä tilikaudelle 2023 kertyy 109 €.

Tietokoneet maksavat tarjouksen mukaan 800 € kappaleelta, yhteensä 2400 €.

UVC-laatikolla varustetun otsonointilaitteen hinta on 6465 €, mistä tekninen osasto ottaa vastuulleen 20% ja sivistysosaston vastuulle jää 5127€.

Lämpödesinfioivan pesuautomaatin hinta on tarjouksen mukaan 5880 €, mistä tekninen osasto ottaa vastuulleen 20% ja sivistysosaston vastuulle jää 4704€.

Varhaiskasvatuksella on hallinnollisena ohjelmistona Daisy. Daisyn palvelukokonaisuudesta puuttuu muutamia toiminnallisuuksia, mikä aiheuttaa päiväkodin hallinnon arkeen merkittävästi lisätyötä eli käsin tehtävää tietojen kokoamista ja tarkistamista. Suurimmat puutteet ovat väestötietojen ja tulotietojen tarkastaminen. Daisy-palvelukokonaisuuden laajentaminen vapauttaisi päiväkodin hallinnon työaikaa ydintehtäviin eli pedagogiseen suunnitteluun ja kehittämiseen. Suunnitellun palvelukokonaisuuden käyttöönotto maksaa käyttöönotossa 2040 € sekä vuosilisenssinä jatkossa 720 €. Tilikaudelle 2023 lisenssikulu olisi 300 €.

Hankinnat yksittäisinä ovat niin summiltaan pieniä, että ne voidaan tehdä viranhaltijapäätöksin. Puuttuvan budjetoinnin takia lautakunnalta toivotaan siis määrärahaesitys kunnanhallitukselle kuluvalle tilikaudelle.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle 22194 euron lisämäärärahaa tilikaudelle 2023 varhaiskasvatuksen hankintoihin ja palvelujen ostoihin.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

Tiedoksi

Merja Koivula-Laukka, Pirkko Annala, Sanni Lehtolainen