Hyvinvointilautakunta, kokous 17.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Päihdetietoselvitykset

RauDno-2023-235

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Hyvinvointialue toteutti loppuvuodesta päihdetilanneselvityksen. Rautalammilta oli vain 99 vastaajaa (edellisellä kerralla 292 vastaajaa), ja vastaajista noin puolet oli alaikäisiä. Vastaajat eivät siis ole edustava otos, eikä tuloksia voi yleistää.

 

Tuloksista voisi kuitenkin tehdä kolme nostoa:

- ihmisten päihdeasenteet ovat hyvin vaihtelevat, eli koettu häiriö ja koettu tiukkuuden tarve ovat hyvin vaihtelevat -> tehdäänpä mitä tahansa, aina joku pahoittaa mielensä 

- saatavilla on heikosti tietoa, mitä kautta voi saada lisää tietoa tai tukea päihde- ja riippuvuusasioissa -> huomioon nettisivurakenteen päivityksessä eli rakennetaan selkeät polut tiedon ja avun äärelle

- alkoholin välittäminen alaikäisille on hyvin yleistä 

 

Nuorisotoimi toteutti Rautalammilla oman päihdetilannekyselyn alkuvuodesta. Kyselyyn vastasi 74 yläkoululaista ja 49 lukiolaista. Paikallisella ehkäisevällä työllä on ollut vaikutusta.

Yhteenvedoksi Rautalammin omasta päihdekyselystä etsivä nuorisotyöntekijä kokoaa:

Tämän vuoden kyselyssä nousi esille alkoholin kokeilun ja käytön vähentyminen yläkoululaisilla ja lukiolaisilla sekä heidän kokemuksestansa lähipiirissä olevasta sekä epäillystä runsaasta alkoholin käytöstä ja huumausaineiden käytöstä. Kuitenkin alkoholin käytön kokeilu ja käyttäminen kuvautui kyselyssä positiivisena.

Kysyttäessä suhtautumista päihteiden käyttöön useat vastasivat sen olevan jokaisen oma asia. Myös kohtuukäyttö oli monen vastaajan mielestä ok. Esille nousi myös haluttomuutta kokeilla päihteiden käyttöä.

Kyselyn vastauksista toivotaan keskustelua nuorten kanssa kotona. Vuonna 2022 opinnäytetyönä on tehty opas Rautalammin päihdepalveluista https://www.theseus.fi/handle/10024/751003.

Varhainen puuttuminen on yksi tärkeimmistä keinoista päihdeongelmien ennaltaehkäisyssä. Nuorten onnellinen ja turvallinen tulevaisuus on meidän aikuisten yhteinen vastuu. Haluamme muistuttaa, että päihteiden välittäminen alaikäiselle on rikos. KOKO KYLÄ KASVATTAA 😊

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee saaneensa päihdetietokyselyt tiedoksi.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.