Kunnanhallitus, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten edustajien nimeäminen

RauDno-2022-479

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Laissa hyvinvointialueesta (611/2021, 32§) säädetään hyvinvointialueen lakisääteisistä vaikuttamistoimielimistä: vammaisneuvostosta, vanhusneuvostosta ja nuorisovaltuustosta. Lain mukaan vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Toimielimet kootaan tämän mukaisesti. Nimeämiset viedään seuraavalla prosessilla läpi.

1.8- 31.9.2022
Kunnan nuorisovaltuustosta tai vastaavasta ryhmästä valitaan yksi henkilö/kunta. Toimikausi on vain vuoden mittainen, joten toimintaa voidaan viedä jouhevammin eteenpäin ilman varahenkilöitä.

Kuntien vammaisneuvostot ja vanhusneuvostot valitsevat kukin kaksi henkilöä hyvinvointialueen vastaaviin toimielimiin. Mikäli kunnassa on vanhus- ja vammaisneuvosto, tulee valittavaksi kaksi henkiöä hyvinvointialueen ikäihmisten neuvostoon ja kaksi henkilöä hyvinvointialueen vammaisneuvostoon. Tehtävä on aluevaltuustokauden mittainen. Valittavissa henkiöissä olisi tärkeä se. ett' je edustavat eri järjestöjä tai taustaorganisaatioita. Kokonaisuutta huomioitaessa hyvinvointialueen neuvostosta halutaan tehdä monipuolinen. Se kumpi valituista henkilöstä on varsinainen ja kumpi vara, määräytyy lopullista esitystä tehtäessä. 

1.10.- 30.10.2022
Käydään keskustelut tasapainoisista esityksistä neuvostoiksi ja nuorisovaltuustoksi. Nuorisovaltuuston osalta tehdään avoin haku kriteereillä, jotka päätetään kunnista tulleiden vaikuttamistoimielinjäsenten kesken. Kuusi henkilöä nimitetään tämän prosessin avulla.
 

Marraskuun aikana
Aluehallitus nimeää neuvostot ja nuorisovaltuuston.1.1.2023 eteenpäin vaikuttamistoimielimet aloittavat työnsä. 

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus teki 13.6.2022 päätöksen hyvinvointialueen lakisääteisten vaikuttamistoimielimien nimittämisen käynnistämisestä. Nimeämispyyntö koskee Pohjois- Savon hyvinvointialueen ikäihmisten neuvostoa, Pohjois- Savon hyvinvointialueen vammaisneuvostoa sekä Pohjois- Savon nuorisovaltuustoa. Nämä toimielimet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Kunnallisia vaikuttamistoimielimiä pyydettiin nimeämään oman edustajansa vastaavaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimeen 

Rautalammin Nuorisovaltuusto RauNo kokouksessaan 16.8.2022 valinnut edustajakseen Pohjois-Savon nuorisovaltuustoon Henna Suosaaren. 

Rautalammin Vanhus- ja vammaisneuvosto esitti kokouksessaan 20.9. hyvinvointialueen ikäihmisten neuvostoon varsinaiseksi jäseneksi Tuulikki Tiihanoffin ja varajäseneksi Marketta Virtaa.

Rautalammin Vanhus- ja vammaisneuvosto esitti kokouksessaan 20.9. Vammaisneuvostoon varsinaiseksi jäseneksi Leena Pakarista ja varajäseneksi Sari Hintikka-Varista. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että

1) Rautalammin Nuorisovaltuusto RauNon edustajaksi Pohjois-Savon nuorisovaltuustoon valitaan Henna Suosaari. 

2) Rautalammin Vanhus- ja vammaisneuvoston edustajaksi Pohjois-Savon hyvinvointialueen ikäihmisten neuvoston varsinaiseksi jäseneksi valitaan Tuulikki Tiihanoff ja varajäseneksi Marketta Virta.

3) Rautalammin Vanhus- ja vammaisneuvoston edustajaksi Pohjois-Savon Vammaisneuvostoon varsinaiseksi jäseneksi valitaan Leena Pakarinen ja varajäseneksi Sari Hintikka-Varis.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. Pykälä tarkistettiin kokouksessa.

Tuulikki Tiihanoff jääväsi itsensä ja hän poistui kokoushuoneesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi.