Nuorisovaltuusto, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston edustajan valinta

RauDno-2022-599

Valmistelija

  • Nora Tauren, nora.tauren@rautalampi.fi

Perustelut

Aluehallitus käynnisti hyvinvointialueen nuorisovaltuuston nimeämisprosessin hyväksymänsä toimintasäännön mukaisesti (Ahall 13.6.2022 §121).  Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston kokoaminen on edennyt vaiheeseen, jossa aluehallitusta pyydetään hyväksymään kokoonpano vuodeksi 2023. Toimintasääntöä koskevassa pykälässä pyydetään pidentämään nuorisovaltuuston aikaa yhdestä vuodesta kahteen. Mikäli tämä on hyväksytään, niin tämä nuorisovaltuusto jatkaisi vuoden 2024 loppuun mahdollisesti täydennyshaun myötä. Nimeämisprosessi on edennyt niin, että aluehallituksen nimeämispyynnön johdosta kuntien nuorisovaltuustot ovat nimenneet edustajansa hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. Edustajia on koossa 14 kunnasta. Ehdokkaat on tulossa vielä Kuopiosta ja Rautalammilta. Joroisten tilanteesta ei ole tietoa. Tervo ja Keitele ovat ilmoittaneet, ettei edustajaa heillä ole.

Nuorisovaltuustoon tehdään loppuvuodesta 2022 avoin haku, jossa voidaan valita 6 edustajaa + ne kuntapaikat, joista ei ole edustajaa. Hakua tullaan painottamaan kuntiin, joissa kunnan nuorisovaltuustosta ei ole halukkuutta löytynyt. Muut kohdistukset päättää toimintansa käynnistava HVA:n nuorisovaltuusto. Mikäli avoimen haunkaan jälkeen kunnissa ei halukkaita löydy, kunnat voivat sopia yhteisistä edustajista.

Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toiminta on lakisääteistä, joten on luontevaa, että sen jatkovalmistelu, käynnistäminen ja hallinnointi toteutetaan hyvinvointialueen toimintana. Tämä toteutetaan perhekeskuksessa nimettävän ohjaajan (20 % työajasta) sekä Hyte- ja osallisuus-palvelualueen osallisuuskoordinaattorin yhteistyönä.

Ehdotus

RauNo valitsee edustajan hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon.

Päätös

 

RauNo valitsi edustajaksi hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon Emmi Nurmen ja varaedustajaksi Aada Pynnösen.