Tekninen lautakunta, kokous 3.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 LISÄPYKÄLÄ: Vesi- ja viemärilaitoksen käyttömaksut (lisäpykälä)

RauDno-2022-557

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnan vesi-ja viemärilaitoksen käyttömaksut on viimeksi tarkistettu 1.6.2019 alkaen. Tämän jälkeen kustannukset ovat nousseet, niin tarvikkeiden, energian kuin palkkojen osalta. Talousarvio vuodelle 2023 näyttää, että vesimaksutulot olisivat laskemassa selvästi. Lisäksi vesi-ja viemärilaitokselle on suunniteltu investointeja n. 0.6 milj. edestä. Vuonna 2021 oli vesihuoltolaitos ylijäämäinen 4.790 euroa, eikä tulos näytä vuoden 2023 osalta paljon paremmalta.

Vesihuoltoalain 18 §:n mukaan vesimaksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Vesihuoltolaitoksella on edellisten tilikausien alijäämäkertymä 171.501 euroa. Tämä kertoo siitä, että talous ei ole vesihuoltolain edellyttämällä tasolla.

Kirkonkylän ja Kerkonjoen vesitaksa on nyt 1,71 €/m3, jätevesi 2,82 €/m3. Saikarin alueella vesitaksa on 2,29 €/m3.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Pasi Väyrynen, vs. rakennustarkastaja, pasi.vayrynen@rautalampi.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että vesi- ja viemärilaitoksen taksojen nostetaan 1.1.2023 alkaen 10%.

Päätös

Tekninen lautakunta esittää hinnankorotusta puhtaan veden osalta 10% ja jäteveden 12%. Tekninen lautakunta perustelee nostoja tulevilla investoinneilla niin puhtaan- kuin jäteveden osalta. Tekninen lautakunta esittää myös ulos myytävän veden hinnan tarkastusta.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)