Kunnanvaltuusto, kokous 11.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Tilapäisen valiokunnan lausunto

RauDno-2022-195

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle on jätetty aloite tilapäisen valiokunnan perustamiseksi.

Aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut esittävät kuntalain mukaisen tilapäisen valiokunnan perustamista selvittämään kunnanhallituksen puheenjohtajiston mahdollisuuksia jatkaa sille annettujen tehtäväkokonaisuuksien vastuullisina hoitajina. 

Kuntalain 34 §:n mukaan valtuusto voi erottaa kunnan, kuntayhtymän ja kuntien yhteiseen toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kaikkia toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä.

Valtuusto voi erottaa valtuuston ja valitsemiensa toimielinten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.

Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Päätöksen tekemiseen vaaditaan valtuuston enemmistöpäätös. 

Kuntalain 35 §:n mukaan valtuuston on asetettava tilapäinen valiokunta, jonka on valmisteltava asia. Valiokunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

Kuntalain  93 §:n mukaan kunnanhallituksen on valmisteltava valtuustossa käsiteltävät asiat lukuun ottamatta asioita, jotka koskevat valtuuston toiminnan sisäistä järjestelyä taikka jotka 35 §:ssä tarkoitettu tilapäinen valiokunta tai 121 §:ssä tarkoitettu tarkastuslautakunta on valmistellut. Tilapäisen valiokunnan on hankittava sen valmisteltaviin kuuluvissa asioissa kunnanhallituksen lausunto.

Kuntalain  79 §:n mukaan luottamushenkilö pysyy toimessaan, kunnes toimeen on valittu toinen henkilö. Uusi luottamushenkilö ryhtyy heti hoitamaan tehtävää, vaikka erottamispäätöksestä valitettaisiin.

Jos valtuutettujen aloite koskee kunnanhallituksen erottamista, kunnanhallituksen jäsenet ovat kunnanhallituksessa asian käsittelyssä esteellisiä. Kun valiokunnan asettaminenkin menee valtuuston käsittelyyn kunnanhallituksen valmistelemana, tässä tilanteessa kunnanhallituksen on asiaa enemmälti käsittelemättä syytä saattaa valtuuston päätettäväksi, asetetaanko valiokunta valmistelemaan erottamista eli johtaako erottamisaloite jatkovalmisteluun. 

Valtuustossa valtuutettujen esteellisyysperusteet ovat lievemmät kuin kunnanhallituksensa. Jos erotettavat luottamushenkilöt ovat myös valtuutettuja, he eivät KHO:n päätöksen mukaan ole kuitenkaan esteellisiä käsittelemään erottamistaan valtuustossa (KHO 1998:19).

Erottamisasiaa koskevan valtuustoaloitteen allekirjoittamisen ei voida katsoa tekevän allekirjoittajista sellaisia asianosaisia, että he olisivat esteellisiä osallistumaan asian käsittelyyn valtuustossa. Allekirjoittaja voidaan myös valita asiaa valmistelevan tilapäisen valiokunnan jäseneksi.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus  päättää esittää kunnanvaltuustolle, että valtuusto merkitsee asian tiedoksi ja päättää, asetetaanko kuntalain 35 §:ssä tarkoitettu tilapäinen valiokunta tutkimaan kunnanhallituksen puheenjohtajiston toimintakykyä ja luottamusta kokonaisuutena.

Mikäli valtuusto päätyy asettamaan valiokunnan, valtuusto päättää

  • valita tilapäiseen valiokuntaan viisi jäsentä ja kullekin henkilökohtainen varajäsen,
  • nimetä varsinaisista jäsenistä valiokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ja
  • että valiokunnan työskentelyssä noudatetaan soveltuvin osin kunnahallintosäännön määräyksiä ja että asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja että valiokunta voi ottaa itselleen sihteerin.

 

Päätös

 

Matti Kärkkäinen ja Tuulikki Tiihanoff jääväsivät itsensä, ja he poistuivat kokoushuoneesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi.

Väliaikaiseksi puheenjohtajaksi valittiin Päivi Heikkinen.

Ehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että aloite on julkinen jo tässä vaiheessa, ja se lisätään valtuuston listalle liitteenä.

 

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

 

 

 

 

Ehdotus

Kunnanhallitus  päättää esittää kunnanvaltuustolle,​ että valtuusto merkitsee asian tiedoksi ja päättää,​ asetetaanko kuntalain 35 §:ssä tarkoitettu tilapäinen valiokunta tutkimaan kunnanhallituksen puheenjohtajiston toimintakykyä ja luottamusta kokonaisuutena.

Mikäli valtuusto päätyy asettamaan valiokunnan,​ valtuusto päättää

  • valita tilapäiseen valiokuntaan viisi jäsentä ja kullekin henkilökohtainen varajäsen,​
  • nimetä varsinaisista jäsenistä valiokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ja
  • että valiokunnan työskentelyssä noudatetaan soveltuvin osin kunnahallintosäännön määräyksiä ja että asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja että valiokunta voi ottaa itselleen sihteerin.

 

Päätös

Tiina Puranen esitti, että  tilapäinen valiokunta perustetaan. Pekka Annala, Tytti Mård ja Heikki Pietikäinen   kannattivat esitystä.

Päivi Heikkinen esitti, että tilapäistä valiokuntaa ei perusteta. Kari Laitinen kannatti esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kaksi toisistaan poikkevaa kannatettua esitystä, suoritetaan nimenhuutoäänestys. Ne , jotka kannattavat Tiina Purasen esitystä, äänestävät "jaa". Ne, jotka kannattavat Päivi Heikkisen esitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Tiina Purasen esitystä kannattivat Pekka Annala, Sari Hintikka-Varis, Reino Jäntti, Raimo Kemppainen, Jouko Korhonen, Mika Koukkari, Tytti Mård, Heikki Pietikäinen, Tiina Puranen, Virve Linnanen ja Jouko Turpeinen.

Päivi Heikkisen esitystä kannattivat Senja Hallivuori, Päivi Heikkinen, Tuomo Hänninen, Anne Karhunen, Tomi Karttunen, Sinikka Korhonen, Matti Kärkkäinen, Kari Laitinen, Assi Mensonen ja Tuulikki Tiihanoff.

Puheenjohtaja totesi, että kunnanvaltuusto  perustaa  tilapäisen valiokunnan  äänin 11-10.

 

Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti valita tilapäiseen valiokuntaan seuraavat jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet:

Sari Hintikka-Varis pj ( varalla Maiju Haataja)

Päivi Heikkinen vpj ( Assi Mensonen)

Jussi Herranen  jäsen  ( Tytti Mård)

Petteri Haukka  jäsen ( Kari Laitinen)

Senja Hallivuori jäsen ( Kimmo Karvinen)

Anu Hotti jäsen ( Mika Koukkari)

 

Perustelut

Kunnanvaltuusto käsittelee tilapäisen valiokunnan raportin.

Tilapäinen valiokunta on kokoontunut kymmenen kertaa. Valtuutetuilla on ollut mahdollisuus tutustua kaikkeen valiokunnan (myös salassapidettävään) materiaaliin etukäteen. 

 

 

 

 

Ehdotus

Tilapäinen valiokunta esittää kunnanvaltuustolle kunnanhallituksen puheenjohtajiston menettäneen luottamuksensa. Perusteluna on valiokunnan raportti.

Päätös

Päivi Heikkinen esitti, että hallituksen puheenjohtajisto nauttii valtuuston luottamusta. Kari Laitinen ,Senja Hallivuori, Sinikka Korhonen ja Reino Jäntti kannattivat esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty pohjaesityksestä poikkeava kannatettu esitys, suoritetaan nimenhuutoäänestys. Ne, jotka kannattavat valiokunnan esitystä äänestävät "jaa", ne jotka kannattavat Päivi Heikkisen esitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä valiokunnan esitystä kannattivat Pekka Annala, Sari Hintikka-Varis, Raimo Kemppainen, Tytti Mård, Heikki Pietikäinen, Tiina Puranen, Henna Suosaari ja Jouko Turpeinen. Päivi Heikkisen esitystä kannattivat Senja Hallivuori, Päivi Heikkinen, Tuomo Hänninen, Reino Jäntti, Anne Karhunen, Tomi Karttunen, Jouko Korhonen, Sinikka Korhonen, Mika Koukkari, Matti Kärkkäinen, Kari Laitinen, Assi Mensonen ja Tuulikki Tiihanoff.

Puheenjohtaja totesi, että äänin 13-8 Päivi Heikkisen esitys tuli päätökseksi. Kunnanhallituksen puheenjohtajisto nauttii kunnanvaltuuston luottamusta.

Sari Hintikka-Varis, Tiina Puranen, Heikki Pietikäinen, Pekka Annala, Tytti Mård, Raimo Kemppainen ja Jouko Turpeinen jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

 

Asiantuntijana kuultiin tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Sari Hintikka-Varista.

Oheismateriaali