Hyvinvointilautakunta, kokous 11.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Sivistysosaston johtamisjärjestelyt

RauDno-2022-229

Valmistelija

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Perustelut

Sivistysosasto on muutosten edessä koulujen oppilasmäärän ja kunnan väkiluvun laskiessa. Osaston toimintaan vaikuttaa välillisesti vuoden 2023 alussa voimaan astuva alueuduudistus, joka lisää kuntien vastuuta hyvinvoinnin edistämistyössä. Kuten jo aiemmin on todettu, Rautalammin kuntaa koettelevat suuret taloudelliset haasteet. Toisaalta kustannuksia on pakko karsia, mutta samalla tulee huolehtia siitä, että hyvinvoinnin edistämiseen ja kunnan kasvatus-, opetus- ja muihin palveluihin turvataan riittävätä taloudelliset- ja henkilöstöresurssit. 

Sivistysjohtaja- lukion rehtori on irtisanoutunut tehtävästään 1.8.2022. Voimassa olevat virat tulee lain mukaan joko täyttää tai lakkauttaa. 

Sivistysjohtaja ehdottaa, että:

  1. sivistysjohtaja-lukion rehtori yhdistelmävirka lakkautetaan 1.8.2022 alkaen. 
  2. lukion rehtorin ja vararehtorin tehtävät täytetään sisäisesti määräajaksi 1.8.2022-31.7.2023 niin, että sekä rehtorin että vararehtorin tehtävään valitaan henkilöt koulun sisältä. Lukion rehtorin tehtävä yhdistetään määräajaksi opinto-ohjaajan tehtävään, jolloin henkilö hoitaa sekä opinto-ohjaajan että rehtorin tehtäviä lukuvuoden 2022-2023. Vt. rehtori-opinto-ohjaaja valitsee itselleen vararehtorin hyvinvointilautakunnan (23.3.2022 § 33) myöntämän valtuuden mukaisesti. 
  3. Perustetaan uusi hyvinvointijohtajan tehtävä lautakunnassa 11.5.2022 käydyn keskustelun perusteella. Viran perustaminen vaatii tehtävien uudelleenjärjestelyä sivistysosaston hallinnossa sekä vapaa-aika- ja kulttuuritoimen koko henkilöstössä. 
  4. Koko koulutoimen rehtoripalvelut keskitetään 1.8.2023 yhdelle rehtorille. Tässä yhteydessä kouluille valitaan apulaisrehtorit (OTO), joiden työnkuvasta ja tehtäväkohtaisesta korvauksesta päätetään 1.8.2022 alkavan lukuvuoden aikana. Yhden rehtorin mallia varten luodaan kuntaan uusi rehtorin virka ja muut olemassa olevat rehtorien ja koulujen johtajien virat lakkautetaan. 
  5. Käynnistettään yt-menettely muutosten toteuttamiseksi. 

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 5.4.2022 päättänyt, että Kerkonjoen koulun tilannetta tarkasteellaan uudelleen vuoden 2023 alussa. Kunnan taloudellinen tilanne, sekä oppilasmäärän kehitys tarkoittavat sitä, että, että Kerkonjoen koulun lakkauttamisen ja sitä seuraavien henkilöstöä ja toimintaa koskevien muutosten suunnittelu on edessä lukuvuoden 2022-2023 aikana. Näihin muutoksiin tulee varautua jo nyt tehtävillä päätöksillä.  

Tiedossa on, että perusopetuksen rehtoripalvelut keskitetään valtuuston 5.4.2022 §16 päätöksellä Matti Lohen koulun rehtorille 1.8.2022 alkaen. 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta antaa esityksen sivistysosaston henkilöstörakenteesta ja johtamisjärjestelmästä kokouksessaan 11.5.2022 ja esittää sitä edelleen hyväksyttäväksi kunnanhallituksessa sekä -valtuustossa. Hyvinvointilautakunta esittää myös yt-menettelyn käynnistämistä muutosten läpiviemiseksi.

Päätös

Tiina Puranen esitti, että sivistysjohtaja-lukion rehtori virka avataan mahdollisimman pikaisesti määräajaksi 31.7.2023 saakka, ja että samalla käynnistetään laaja palveluverkkoselvitys Suonenjoen kaupungin kanssa, jossa selvitetään kuntien välisen sivistystoimen yhteistyön mahdollisuudet palveluiden järjestämiseksi ja toimintojen yhdistämiseksi. Samalla hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle, että palveluverkkoselvitys käynnistetään koskien kaikkia kunnan toimintoja. 

Lautakunta äänesti pohjaesistyksen ja Tiina Purasen ehdotuksen välillä. Purasen ehdotus voitti äänin 5-1.