Perustelut
Rautalammin kunta osallistui Sitran rahoittamaan laajempaan hankekokonaisuuteen, jossa kokeiltiin kuntalaisten osallistumista kunnan talouden suunnitteluun vuonna 2024. Rautalammilla kehitettäväksi asiaksi valittiin kunnan vuokra-asumisen tulevaisuus.
Asia koskettaa laajasti kaiken ikäisiä kunnassa asuvia tai kuntaan muuttoa suunnittelevia. Asumisen ratkaisuilla on iso merkitys myös Rautalammille työllistyville ja ratsastuslukion vieraspaikkakuntalaisille opiskelijoille. Vuokra-asumisen haasteet tunnistetaan valtakunnallisesti monissa kunnissa.
Rautalammin kunnan Asunnonhankinta Oy omistaa 156 asuntoa yhteensä 14 eri kohteessa. Asuntokanta on ikääntynyt, ja korjausvelkaa on runsaasti. Asuntojen käyttöaste on noin 92 prosenttia. Kehittämistarpeena on havaittu vuokra-asuntotarjonnan monipuolistaminen siten, että huomioidaan laajasti erilaiset näkökulmat (mm. väestörakenne, yritysten ja vuokraisten tarpeet, kunnan resurssit ja kestävän kehityksen reunaehdot).
Rautalammin Asunnonhankinta Oy on Rautalammin kunnan kokonaan omistama yhtiö. Yhtiö ei pysty itse tällä hetkellä investoimaan esim. uudisrakentamiseen eli jos asumista halutaan kehittää, tarvitaan jossain muodossa kunnan mukaan tuloa ja taloudellista tukea.
Kansalaispaneelin tehtäväksi annettiin laatia 5–10 suositusta Rautalammin kunnan Asunnonhankinta Oy:n vuokra-asumisen ja vuokra-asuntotarjonnan kehittämiseen huomioiden kunnan talouden asettamat reunaehdot.
Puntaroivat kansalaispaneelit ovat uusi kansalaisosallistumisen muoto, jossa satunnaisotannalla valittu joukko tavallisia kansalaisia kokoontuu perehtymään ja keskustelemaan jostakin poliittisesta kysymyksestä. Kansalaispaneelit edustavat uudenlaista ajattelua, jossa kuntalaiset nähdään voimavarana kuntaorganisaation näkökulmasta.
Yhdessä työstetyt suositukset ja perustelut tuottavat uutta tietoa valmisteluun ja päätöksentekoon. Kansalaispaneeli ei kilpaile edustuksellisen demokratian kanssa, vaan täydentää ja osaltaan vahvistaa sitä.
Rautalammin kansalaispaneeli koottiin tekemällä satunnaisotanta Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmästä. Kutsu paneeliin lähetettiin yhteensä 1500 Rautalammin asukkaalle. 110 vastasi kutsuun. Heidän joukostaan valittiin 25 panelistia. Valinnassa kiinnitettiin huomiota siihen, että mukaan saatiin eri-ikäisiä ja eri puolilla kuntaa asuvia ihmisiä. Lisäksi painotettiin muun muassa asumismuotoa, jotta paneeliin saatiin vuokralla asuvia, Rautalammille muuttaneita ja paikkakunnalla jo pitkään asuneita. Panelistit työskentelivät seuraavan aikataulun mukaan:
Perehdytykset
21.3.2024 klo 18-20 Ryhmäytyminen , pelisäännöt ja talousasioita
9.4.2024 klo 18-20 Taloutta kansan kielellä
23.4.2024 klo 18-20 Faktaa asunnonhankinnasta
Työpajat
7.5.2024 klo 17-20
27.5.2024 klo 17-20
11.6.2024 klo 17-20
Paneelin työntulokset, suositukset Rautalammin kunnan Asunnonhankinta Oy:n vuokra-asumisen ja vuokra-asuntotarjonnan kehittämiseen esiteltiin ja luovutettiin Rautalammin kunnan päättäjille valtuuston iltakoulussa 27.8.2024. Tämän jälkeen vastuu kunnan vuokra-asumisen kehittämisen tulevaisuuden linjauksista siirtyy Rautalammin päättäjille, jotka tekevät isot kehittämis- ja budjettilinjaukset sekä kunnan viranhaltijoille, jotka toteuttavat päättäjien tahtotilaa. Asunnonhankinta Oy käsittelee kansalaispaneelin suosituksia omassa hallituksen kokouksessaan perjantaina 4.10.2024.
Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)
- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
Ehdotus
Esittelijä
-
Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi
Kunnanhallitus keskustelee kansalaispaneelin suosituksista ja ohjeistaa Rautalammin Asunnonhankinta Oy:ta suositusten jatkovalmistelusta.
Päätös
Kunnanhallitus päätti ohjeistaa Rautalalammin Asunnonhankinta Oy:ta siten, että Sitran paneelisten tekemät ehdotukset aikataulutetaan, tehdään kustannuslaskelmat, vaihtoehtoiset ratkaisumallit ja ne tuodaan kunnanhallituksen päätettäväksi. Vuoden 2025 budjettiin varataan määräraha hankkeiden toteuttamiseen: uuden rakentaminen ja korjausrakentaminen.