Hyvinvointilautakunta, kokous 14.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Oikaisuvaatimus perhepäivähoitajan valinnasta

Rau-2024-85

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Minja-Riina Kuikka on jättänyt oikaisuvaatimuksen sivistys- ja hyvinvointijohtajan tekemästä viranhaltijapäätöksestä RauDno-2024-40. Päätös koskee perhepäivähoitajan valintaa.

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn perusteista todetaan, että

-          oikaisuvaatimus on jätetty säädetyssä ajassa

-          oikaisua vaativa on kunnan jäsen

-          oikaisun kohteena oleva päätös ei koske vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Näin ollen oikaisuvaatimus on käsiteltävä viivytyksettä.

Oikaisuvaatimus on jätetty perjantaina 26.01.2024 virka-ajan päätyttyä; ja se on tullut hyvinvointilautakunnan asioiden valmistelusta vastaavan viranhaltijan tietoon maanantaina 29.01.2024 virka-ajan alettua. Oikaisuvaatimuksen käsittelyä varten on sovittu ylimääräinen hyvinvointilautakunnan kokous keskiviikoksi 14.02.2024. Käsittelyaikaa on näin pidettävä kohtuullisena.

Oikaisuvaatimusta käsittelevä viranomainen on sidottu niihin vaatimuksiin, joita oikaisuvaatimuksessa esitetään, eikä se voi käsitellä asiaa laajemmin. Oikaisuvaatimuksen väitteet laillisuusvirheistä on tutkittava. Jos oikaisuvaatimuksessa on tarkoituksenmukaisuusperusteita, harkitaan oikaisuvaatimuksen hyväksymistä esitetyillä tarkoituksenmukaisuusperusteilla. Oikaisuvaatimukseen annetussa päätöksessä on annettava perusteltu ratkaisu oikaisuvaatimuksessa esitettyihin vaatimuksiin.

Kunnallishallinnossa ei sovelleta ns. toisen asteen jääviä eli osallistuminen saman asian käsittelyyn sen eri vaiheissa ei aiheuta esteellisyyttä. Näin ollen asiaa aiemmin käsitellyt viranhaltija ei ole oikaisuvaatimuksen käsittelyssä esteellinen, hän siis voi osallistua oikaisuvaatimuksen käsittelyyn ja toimia esittelijänä (KHO 01.03.2001 T344 ja 08.06.2000 T1894).

Minja-Riina Kuikan esittämä oikaisuvaatimus koskee perhepäivähoitajan valintaa, tarkemmin perhepäivähoitajalta edellytettävää koulutusta. Tehtävä oli haettavana ajalla 21.12.2023–04.01.2024. Hakuilmoituksen mukaan tehtävään edellytetään perhepäivähoitajan tutkinto tai muu soveltuva koulutus. Kelpoisuusehdot ovat varhaiskasvatuslain (540 / 2018) mukaiset.

Minja-Riina Kuikan tekemässä oikaisuvaatimuksessa viitataan laillisuusvirheeseen. Hän esittää, että varhaiskasvatuslain kelpoisuusvaatimusta on tulkittu virheellisesti ja esittää mielipiteenään, että vanhusten hoitoon suuntautunut lähihoitajan tutkinto antaa kelpoisuuden myös perhepäivähoitajan tehtävään. Hän ei kelpoisuustulkinnassaan viittaa lainsäädäntöön, vakiintuneeseen soveltamiskäytäntöön tai oikeusistuimien antamiin ratkaisuihin.

Varhaiskasvatuslain 29§:ssä ei suoraan kuvata perhepäivähoitajan tehtävään sopivaa ”muuta soveltuvaa koulutusta”. Ei myöskään lain taustalla olevassa hallituksen esityksessä eikä sivistysvaliokunnan mietinnössä ole tätä koskevaa yksiselitteistä määrittelyä.

Vakiintunutta käytäntöä vaaditusta koulutustaustasta ei valtakunnallisesti ole, vaan kunnilla on erilaisia vaatimuksia koulutuksen suhteen. Usein edellytetään lähihoitajan tutkinnossa lasten hoidon, kasvatuksen ja opetuksen tutkinnon osia. Vaihtoehtoisesti usein edellytetään kasvatus- ja ohjausalan tutkinnosta varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan osaamista tuottava tutkinnon osa.

Toisaalta varhaiskasvatuslakiin liittyvistä hallituksen esityksestä ja sivistysvaliokunnan mietinnöstä käy ilmi varhaiskasvatuslain läpäisevänä periaatteena pyrkimys nostaa varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamisvaatimuksia, erityisesti pedagogista osaamista.

Perhepäivähoitajan työn käytännön vaatimukset rinnastuvat lastenhoitajan työhön, jossa varhaiskasvatuslain 28§:n mukaan kelpoisuusvaatimuksena on kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava soveltuva tutkinto, joihin sisältyy tai joita on täydennetty riittävän laajoilla lasten hoidon, kasvatuksen ja opetuksen tutkinnon osilla.

Jos asiaa tarkastellaan vielä lapsen oikeuksien näkökulmasta, on vaade lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon tutkinnon osien sisältymisestä opintoihin perusteltu: lapset saavat pedagogisesti yhtäläisen, yhdenvertaisen ja laadukkaan varhaiskasvatuksen riippumatta siitä, toteutetaanko sitä päiväkodissa tai perhepäivähoidossa.

Yhteenvetona Minja-Riina Kuikan oikaisuvaatimukseen esitetään seuraavaa:

-          sivistys- ja hyvinvointijohtajan tekemässä viranhaltijapäätöksessä ei ole laillisuusvirhettä ja näin ollen oikaisuvaatimus on hylättävä

-          myös tarkoituksenmukaisuustarkastelu puoltaa sivistys- ja hyvinvointijohtajan päätöstä, sillä

o   on varhaiskasvatuslain hengen mukaista edellyttää varhaiskasvatushenkilöstön koulutuksessa ja osaamisessa lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon tutkinnon osia

o   on lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta perusteltua edellyttää mainittuja tutkinnon osia.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian tavoitteista joustavaan työhön ja asumiseen sekä elinvoimaan ja hyvinvointiin. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hylätä Minja-Riina Kuikan oikaisuvaatimuksen perhepäivähoitajan valinnasta määräajaksi.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Merkitään pöytäkirjaan, että Senja Hallivuori poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen klo 17:18.

Tiedoksi

Minja-Riina Kuikka, Sinikka Tiitinen, Seija Karjalainen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valistusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

            Itä-Suomen hallinto-oikeus

            PL 1744 (Minna Canthin katu 64)

            70101 KUOPIO

            Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi

            Faksinumero: 029 56 42501

            Puhelinnumero:029 56 42500

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä kohdin päätökseen haetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta haetaan

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on littettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennettynä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.