Ympäristölautakunta, kokous 9.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma vuosille 2024-2026

RauDno-2023-561

Valmistelija

  • Milla Saarinen, ympäristötarkastaja, milla.saarinen@rautalampi.fi

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 167 §:n mukaan valvontaviranomaisen on järjestettävä ympäristönsuojelulain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten valvonta niin, että se on laadukasta, säännöllistä ja tehokasta ja perustuu ympäristöriskien arviointiin. Ympäristönsuojelulain (527/2014) 168 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava alueelleen valvontasuunnitelma, joka koskee ympäristönsuojelulain mukaista säännöllistä valvontaa. Valvontasuunnitelmassa on oltava tiedot alueen ympäristöoloista ja pilaantumisen vaaraa aiheuttavista toiminnoista sekä käytettävissä olevista valvonnan voimavaroista ja keinoista. Suunnitelmassa on kuvattava valvonnan järjestämisen ja riskinarvioinnin perusteet ja valvonnasta vastaavien viranomaisten yhteistyö. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava suunnitelman lisäksi luvan- ja ilmoituksenvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkastuksista ja niiden muusta säännöllisestä valvonnasta valvontaohjelma, jossa on oltava tiedot valvottavista kohteista ja niihin kohdistettavista säännöllisistä valvontatoimista.

Tämä valvontasuunnitelma on tehty vuosille 2024–2026. Valvontasuunnitelma on julkinen asiakirja, jonka hyväksyy Rautalammin kunnan ympäristölautakunta. Tarkempi valvontaohjelma ja riskiarviointi eivät ole julkisia asiakirjoja.

Ehdotus ympäristönsuojelun valvontasuunnitelmaksi vuosille 2024-2026 on esitetty liitteenä. Kokouksen oheismateriaaleissa on esitetty valvontasuunnitelmaan ja -ohjelmaan liittyvä riskiarviointi. Varsinainen valvontaohjelma voidaan esittää tarvittaessa lautakunnan kokouksessa.

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Milla Saarinen, ympäristötarkastaja, milla.saarinen@rautalampi.fi

Ympäristötarkastaja esittää, että liitteenä oleva ehdotus ympäristönsuojelun valvontasuunnitelmaksi vuosille 2024-2026 hyväksytään. Lisäksi ympäristötarkastaja esittää, että lautakunta merkitsee tiedoksi suunnitelmaan kytkeytyvän ympäristönsuojelulain luvan- ja ilmoituksenvaraisia sekä rekisteröitäviä toimintoja koskevan riskiarvioinnin ja valvontaohjelman.

Päätös

Hyväksytään valvontasuunnitelma yksimielisesti. Kokouksessa lautakunnalle on esitelty tämän toteutumista seuraavan riskiarvioinnin- ja valvontaohjelman.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)