Kunnanvaltuusto, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Työllisyysalueen muodostamiseen liittyvä Rautalammin kunnan kannanotto / Julkisten työvoimapalvelujen järjestäminen

RauDno-2023-210

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Tasavallan presidentti vahvisti 23.3.2023 lakipaketin julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisestä. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.

Palvelut siirretään kunnille tai useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue. Kunnat vastaavat tulevien työllisyysalueiden valmistelusta. Kuntien on sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä. Valtioneuvosto voi tietyin laissa määritellyin perustein myöntää järjestämisvastuun työllisyysalueelle, jonka työvoimapohja on alle 20 000 henkilöä. Poikkeuslupa edellyttää, ettei palveluiden saatavuus alueella vaarannu.

Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee sopia työvoimapalveluiden ja niihin liittyvien tehtävien järjestämisestä kuntalain (410/2015) tarkoittamassa lakisääteisessä yhteistoiminnassa. Palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa on otettava huomioon yhteistoiminnassa mukana olevien kuntien toiminta, työllisyysalueen väestörakenne, asiakkaiden palvelun tarve sekä muut palvelujen antamista koskevat olosuhteet. Työllisyysalueiden muodostamisen yhteistoiminnan hallinnolliset rakenteet ovat pääsääntöisesti isäntäkunta tai kuntayhtymä. Nykyinen TE-hallinnon henkilöstö siirtyy kuntiin liikkeenluovutuksella ns. vanhoina työntekijöinä.

Pohjois-Savossa kuntien valmistautumista muutokseen on tuettu Tulevaisuuden kunta -selvityksellä, jota hallinnoi Pohjois-Savon liitto. Selvityksessä tuotetaan kunnille kattava tietopaketti siitä, millaisen kokonaisuuden kunnat ottavat vastaan vuoden 2025 alusta lukien sekä mallinnuksia työllisyysaluevaihtoehdoista. Työllisyysalueiden mallinnusten pohjalta Pohjois-Savoon on muotoutumassa mitä todennäköisimmin 2-3 työllisyysaluetta. Ne muodostuvat alkuun Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupunkiseutujen ympäristöön. Maakunnan kokoista yhtä työllisyysaluetta ei tässä vaiheessa edistetä aktiivisin toimenpitein.

Rautalammin kunta kuuluu asukkaidensa luontaisen työssäkäynnin ja maantieteellisen yhteytensä perusteella Kuopion työllisyysalueeseen. Alueen työvoimapohja täyttyy ja resursseiltaan alue tulee olemaan Pohjois- Savon suurin. Talouden periaatteista ei ole minkään alueen kanssa mitään sovittua tai tarkempaa tietoa. Valmistelussa on esitetty alueesta riippumatta yhtäläisten palvelukokonaisuuksien luomista kullekin työllisyysalueelle sekä siihen kuuluville kunnille. Työllisyysalueet sopivat keskenään alueiden välisistä palvelukokonaisuuksista, joiden vastuukunnaksi voi olettaa tulevan Kuopion kaupungin muodostaman työllisyysalueen. Asukkaiden tarvittavan liikkumisen ja siten ympäristövaikutusten osalta Kuopion on etäisyydeltään ja olemassa olevilta liikenneyhteyksiltään saavutettavin työllisyysalue.
 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että

  • Rautalammin kunta kannattaa isäntäkuntamallilla toteutettavaa työllisyysaluetta, jonka isäntäkuntana toimii Kuopion kaupunki.
  • Rautalammin kunta sitoutuu Kuopion kaupungin ja sen muodostaman yhteistoiminta-alueen kuntien yhteisen työllisyysalueen valmistelutyöhön.
  • Lisäksi kunnanvaltuusto oikeuttaa Rautalammin kunnanhallituksen sopimaan yhteistoiminta-alueen valmisteluun ja sen muodostamiseen liittyvistä valmisteluvaiheen yksityiskohdista Rautalammin kunnan osalta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

x

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle,​ että

  • Rautalammin kunta kannattaa isäntäkuntamallilla toteutettavaa työllisyysaluetta,​ jonka isäntäkuntana toimii Kuopion kaupunki.
  • Rautalammin kunta sitoutuu Kuopion kaupungin ja sen muodostaman yhteistoiminta-​alueen kuntien yhteisen työllisyysalueen valmistelutyöhön.
  • Lisäksi kunnanvaltuusto oikeuttaa Rautalammin kunnanhallituksen sopimaan yhteistoiminta-​alueen valmisteluun ja sen muodostamiseen liittyvistä valmisteluvaiheen yksityiskohdista Rautalammin kunnan osalta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valistusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallivalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

            Itä-Suomen hallinto-oikeus

            PL 1744 (Minna Canthin katu 64)

            70101 KUOPIO

            Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi

            Faksinumero: 029 56 42501

            Puhelinnumero:029 56 42500

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä kohdin päätökseen haetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta haetaan

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on littettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennettynä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.